Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ο άγιος Winwaloe της Βρετάνης της Γαλλίας.

Ο άγιος Winwaloe της Βρετάνης της Γαλλίας.



Ο άγιος Winwaloe (460-3 Μαρτίου του 532) ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος ηγούμενος του Μοναστηριού Landévennec, επίσης γνωστό σαν το Μοναστήρι του Winwaloe. Αυτό βρισκόταν νότια της περιοχής Brest στην Βρετάνη, που τώρα ανήκει στην Γαλλία.

Ο Winwaloe ήταν γιος του Fragan, ενός πρίγκιπα της Dumnonia της Βρετανίας, και της γυναίκας του της Gwen η οποία είχε πάει στην Βρετάνη για να γλυτώσει από την πανούκλα.

Ο Winwaloe γεννήθηκε γύρω στο 460,  προφανώς στην περιοχή Plouguin,κοντά στο Saint-Pabu, όπου ο τόπος της γέννησης του, ένας λοφίσκος, είναι ορατός μέχρι και σήμερα. Ο  Winwaloe μεγάλωσε στην περιοχή Ploufragan κοντά στην πόλη Saint-Brieuc μαζί με τον αδερφό του Wethenoc και τον αδερφό του Jacut. Αργότερα απέκτησαν και μία αδερφή, την Creirwy και μετά έναν ετεροθαλή αδερφό, τον άγιο  Cadfan. Ο Winwaloe μορφώθηκε από τον Budoc του Dol στο νησί Lavret.

Σαν νέος άνδρας ο Winwaloe είχε την επιθυμία να επισκεφτεί την Ιρλανδία για να δει το σώμα του αγίου Πατρικίου, ο οποίος είχε κοιμηθεί πρόσφατα. Παρόλα αυτά, ο άγιος του εμφανίστηκε σε ένα όνειρο για να του πει πως θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στην Βρετάνη και να ιδρύσει ένα μοναστήρι. Έτσι, μαζί με έντεκα υποτακτικούς του Budoc, ίδρυσε ένα μικρό μοναστήρι στην περιοχή  Île de Tibidy. Όμως, ήταν τόσο αφιλόξενη η περιοχή που μετά από τρία χρόνια, άνοιξε θαυματουργικά ένα μονοπάτι μέσα από τη θάλασσα για να ιδρύσει ένα άλλο μοναστήρι στην απέναντι όχθη στις εκβολές του Landévennec.

Ο Winwaloe κοιμήθηκε στο μοναστήρι του στις 3 Μαρτίου του 532.

Αγγλικό κείμενο
https://en.wikipedia.org/wiki/Winwaloe

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: