Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Άγιος Ceolwulf (Σέολγουλφ) της Northumbria της Αγγλίας.

Άγιος Ceolwulf (Σέολγουλφ) της Northumbria της Αγγλίας.

Ο άγιος Ceolwulf ήταν βασιλιάς της Northumbria από το 729 έως το 737. Το 731 ή το 732 εκθρονίστηκε για λίγο καιρό και έπειτα επανήλθε στον θρόνο. Ο Ceolwulf τελικά παραιτήθηκε από τον θρόνο και έγινε μοναχός στο μοναστήρι της Lindisfarne. Ο άγιος Bede αφιέρωσε στον Ceolwulf το έργο του με τίτλο «Η Εκκλησιαστική ιστορία του Αγγλικού έθνους.»      

Βίος

Ο Ceowulf γεννήθηκε γύρω στο 695 στην Northumbria. Η γενεαλογία του παρουσιάζεται στα Αγγλοσαξονικά Χρονικά έτσι: «ο Ceolwulf ήταν γιος του Cutha, ο Cutha ήταν γιος του Cuthwin.»  Ο αδερφός του Ceolwulf, ο Coenred, πήρε τον θρόνο της Northumbria το 716. Ο Coenred κυβέρνησε για δύο χρόνια όταν ο Osric, ο τελευταίος του Οίκου του Aethelric, διεκδίκησε τον θρόνο και κυβέρνησε για δέκα χρόνια. Το 729, λίγο πριν από τον θάνατο του, ο Osric έκανε τον Ceolwulf διάδοχο του.      

Συμβουλευόταν τον άγιο Bede σε σοβαρά θέματα. Ενώ εξυμνούσε την ταπεινότητα του Ceolwulf, ο άγιος Bede εξέφραζε την επιφύλαξη του σχετικά με την ικανότητα του Ceolwulf να διοικεί.  Ο Ceolwulf ήταν ένας άνδρας με έντονο μοναστηριακό ενδιαφέρον και του ταίριαζε πολύ λίγο η ενασχόληση με τα θέματα της διακυβέρνησης. Ο Bede αφιέρωσε το έργο του «Η Εκκλησιαστική ιστορία του Αγγλικού έθνους» στον Ceolwulf το 731. Τον ίδιο χρόνο ο Ceolwulf εκθρονίστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα το φθινόπωρο του 731 ή το 732 αλλά γρήγορα επανήλθε. Οι λεπτομέρειες του πραξικοπήματος δεν είναι γνωστές. Ο Επίσκοπος Acca του Hexham λέγεται πως στερήθηκε την επισκοπική του θέση, πιθανόν γιατί στήριξε τους αντιπάλους του Ceowulf.                

Λέγεται πως ο Ceolwulf έζησε για ένα διάστημα στην Ιρλανδία, πιθανόν μελετώντας για να γίνει μοναχός. Σαν βασιλιάς, είχε δωρίσει πολλά δώρα στο μοναστήρι της Lindisfarne. Εξασφάλισε το δικαίωμα στους μοναχούς να καταναλώνουν μπίρα και κρασί, αντίθετα με τις Κελτικές πρακτικές τις οποίες ακολουθούσε το μοναστήρι οι οποίες επέτρεπαν μόνο την κατανάλωση νερού και γάλατος.

Το 737 ο Ceolwulf παραιτήθηκε από τον θρόνο για χάρη του ξαδέρφου του Eadberht και έγινε μοναχός στην Lindisfarne. Ο θάνατος του καταγράφεται τον χειμώνα του 764–765.

Ο Ceolwulf θάφτηκε δίπλα στον άγιο Cuthbert και στον τάφο του έγιναν πολλά θαύματα.

Η μνήμη του τιμάται στις 15 Ιανουαρίου.  

Αγγλικό κείμενο
https://en.wikipedia.org/wiki/Ceolwulf_of_Northumbria

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: