Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Ο άγιος Fillan του Strathfillan

Ο άγιος Fillan του Strathfillan



Ημέρα μνήμης Ιανουάριος 9/22 και Αύγουστος 26/ Σεπτέμβριος 8  

Ο άγιος Fillan (Foelan) έζησε τον όγδοο αιώνα. Γεννήθηκε στην Ιρλανδία. Η μητέρα του ήταν η αγία Kentigerna και ο θείος του ο άγιος Comgan. Για πολύ καιρό τον τιμούσαν και στην Σκωτία και στην Ιρλανδία. Πιθανόν να διαπαιδαγωγήθηκε στο Μοναστήρι Taghmon στο Wexford (Ιρλανδία) υπό τον άγιο Fintan Munnu. Αργότερα, πιθανόν γύρω στο 717, πήγε μαζί με την μητέρα του και άλλους συγγενείς στην Σκωτία. Εκεί έγινε μοναχός και έζησε σαν μοναχός μέχρι το τέλος της ζωής του. Είναι γνωστό ότι για ένα διάστημα ο Fillan κήρυξε το Ευαγγέλιο μαζί με την αγία Kentigerna και τον άγιο Comgan και έπειτα αποσύρθηκε προκειμένου να ζήσει σαν ερημίτης μέσα σε μία σπηλιά εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό Pittenweem (που σημαίνει ο τόπος της σπηλιάς) στην κομητεία της Fife. Αυτό το χωριό επρόκειτο να γίνει ένα από τα ποιο σημαντικά μέρη όπου τιμούσαν τον άγιο. Με τον καιρό ο Fillan έγινε ηγούμενος ενός μοναστηριού στην περιοχή Fife αλλά μετά από πολλά χρόνια εγκατέλειψε την θέση του ηγουμένου και πήγε στην περιοχή Glendochart (στο Perthshire) όπου έζησε μόνος με προσευχή και έπειτα έχτισε εκεί και μία εκκλησία. Σήμερα πολλές εκκλησίες και πολλά μέρη στο Glendochart φέρουν το όνομα του αγίου.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Fillan θεράπευσε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι τον επισκέπτονταν για να τους δώσει πνευματικές συμβουλές. Ο άγιος έκανε θαύματα. Κάποτε, όταν ήταν ηγούμενος, ένας λύκος έφαγε ένα από τα βόδια του την ώρα που ο άγιος εργαζόταν στα χωράφια. Ο ηγούμενος διέταξε τον λύκο να οργώσει το χωράφι παίρνοντας τη θέση του βοδιού που είχε φάει. Ο άγριος λύκος υπάκουσε τον άγιο και αμέσως ολοκλήρωσε την εργασία που του έβαλε ο άγιος σαν μετάνοια για την πράξη του. Η τιμή στον άγιο Fillan στην Σκωτία ήταν τόσο ισχυρή ώστε το 1314 ο Σκωτσέζος βασιλιάς Robert Bruce πήρε μαζί του την λειψανοθήκη που περιείχε το χέρι του αγίου στην μάχη του Bannockburn και απέδωσε την νίκη του ενάντια στους Άγγλους στις πρεσβείες του αγίου.  

Ο Fillan κοιμήθηκε και θάφτηκε στο Strathfillan, στον τόπο όπου τον τιμούν περισσότερο. Πιθανόν να έχτισε μία εκκλησία ή ένα μοναστήρι σε αυτή την περιοχή και κήρυξε στους ντόπιους Πίκτους. Η σπηλιά το αγίου Fillan στο Pittenweem υπάρχει μέχρι και σήμερα. Μετά τον θάνατο του η σπηλιά έγινε ένας προορισμός για πολλούς προσκυνητές και ένα άγιο πηγάδι με ιαματικές ικανότητες υπήρχε κοντά στη σπηλιά για πολλά χρόνια. Για πολλά χρόνια η σπηλιά του αγίου ξεχάστηκε. Γύρω στο 1900,  ένα άλογο που βοσκούσε κοντά στην αυλή μια εκκλησίας στην περιοχή έπεσε μέσα σε μία μεγάλη τρύπα.

St. Fillan's cave

Η σπηλιά του αγίου στο Pittenweem

Όταν καθάρισαν την τρύπα ανακάλυψαν πως εκεί μέσα ήταν το κελί του αγίου που είχε εγκαταλειφτεί χρόνια πριν. Πολλές πέτρες οι οποίες είχαν ιαματικές ικανότητες χάρη στις προσευχές του αγίου Fillan ανακαλύφθηκαν στην σπηλιά μαζί με ένα μέρος του πηγαδιού. Το 2000 το κελί και το πηγάδι ανοίχτηκαν για τους επισκέπτες.  

Healing stones of St. Fillan-1

οι ιαματικές πέτρες του αγίου  Fillan


Αγγλικό κείμενο
http://www.pravoslavie.ru/76644.html

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: