Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Άγιος Derfel Gadarn της Ουαλίας.

Άγιος Derfel Gadarn της Ουαλίας.



Ημέρα μνήμης: 5 Απριλίου/18 Απριλίου.

Η μνήμη του αγίου Derfel Gadarn (πέμπτος προς έκτος αιώνας) είναι ζωντανή στην Ουαλία μέχρι και σήμερα. Το όνομα του σημαίνει «Derfel ο Δυνατός». Ήταν αρχικά ένας διακεκριμένος στρατιώτης, όμως έπειτα εγκατέλειψε την στρατιωτική του καριέρα και αφοσιώθηκε στους πνευματικούς αγώνες για τη δόξα του Θεού. Ήταν ερημίτης στο Llandderfel  της Ουαλίας (η ονομασία είναι ουαλική και σημαίνει η Εκκλησία του Derfel) στο βασίλειο (σήμερα κομητεία) του Gwynedd όπου εγκατέστησε μία εκκλησία ή ένα μοναστήρι.        

Ίσως να ήταν ο ηγούμενος δύο γνωστών μοναστηριών: αυτό του Llantwit Major (Llanilltud Fawr στην Ουαλία), το οποίο ίδρυσε ο άγιος Illtyd, όπου ήταν πιθανόν μαθητής, και του μοναστηριού που βρισκόταν στο νησί Bardsey (το οποίο είχε ιδρυθεί από τον ξάδερφο του, τον άγιο Cadfan).
 
Ο άγιος Derfel κοιμήθηκε εν Κυρίω σε πολύ μεγάλη ηλικία και τον τίμησαν σαν άγιο. Τον Μεσαίωνα τιμούσαν τον Derfel με ποιήματα. Τον τιμούσαν ιδιαίτερα σαν στρατιώτη. Για πολλά χρόνια γίνονταν προσκυνήματα στο ιερό του και στα λείψανα του στην εκκλησία του Llantarnam (στην σημερινή κομητεία του Torfaen) στην νοτιοανατολική Ουαλία.      


Αγγλικό κείμενο
http://www.pravoslavie.ru/english/102837.htm

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: