Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Η αγία Brigid και οι κελτικές άρπες.

Η αγία Brigid και οι κελτικές άρπες.

 

Όταν η Brigid επισκέφτηκε την κομητεία του Limerick, πήγε να συναντήσει έναν πλούσιο γαιοκτήμονα, ο οποίος ζούσε εκεί στην πεδιάδα Cliach. Η αγία Brigid πήγε να τον δει γιατί της είχαν ζητήσει να πάει να ελευθερώσει κάποιον που ήταν δούλος στο σπίτι αυτού του γαιοκτήμονα. Όμως όταν έφτασε στο σπίτι του γαιοκτήμονα εκείνος δεν βρισκόταν εκεί.  

Ο πατριός και τα παιδιά του όμως βρισκόντουσαν στο σπίτι. Η αγία Brigid τους ζήτησε να παίξουν με τις άρπες που κρεμόντουσαν στον τοίχο του σπιτιού όμως εκείνοι της είπαν πως οι αρπιστές έλειπαν εκείνη την ώρα. Τότε, κάποιοι από εκείνους που συνόδευαν την Brigid, τους είπαν να δοκιμάσουν να παίξουν με τις άρπες αφού πρώτα τους ευλογούσε τα χέρια η Brigid. Τότε, ο πατριός του γαιοκτήμονα, μαζί με τους γιούς του, είπαν: «Μακάρι η αγία του Θεού να ευλογήσει τα χέρια μας για να παίξουμε με τις άρπες για αυτήν.» Η Brigid ευλόγησε αυτούς οι οποίοι δεν είχαν καμία γνώση από μουσική και νότες. Έπειτα έπαιξαν με όλη την επιδεξιότητα ενός ταλαντούχου αρπιστή.

Καθώς συνέβαιναν αυτά, ο γαιοκτήμονας επέστρεψε στο σπίτι του. Καθώς πλησίαζε, ρώτησε ποιος έπαιζε τόσο ωραία μουσική. Όταν του είπαν πως ήταν ο πατριός του και οι γιοι του και πως το κατάφεραν αυτό με την ευλογία της αγίας Brigid, ο γαιοκτήμονας ξαφνιάστηκε. Έπειτα ζήτησε την ευλογία της αγίας. Εκείνη υποσχέθηκε να τον ευλογήσει, εάν πρώτα ελευθέρωνε τον δούλο. Εκείνος συμφώνησε με την αγία. Ο πατριός του και οι γιοι του ακολούθησαν το επάγγελμα του αρπιστή μέχρι το θάνατο τους. Μάλιστα ήταν τόσο καλοί που έγιναν βάρδοι πολλών βασιλιάδων.

        

Αγγλικό κείμενο
https://archive.org/stream/lifeofstbrigidvi00ohanuoft/lifeofstbrigidvi00ohanuoft_djvu.txt

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: