Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Άγιος Hallvard (Χάλβαρντ) της Νορβηγίας.

Άγιος Hallvard (Χάλβαρντ) της Νορβηγίας.

Image result for saint hallvard

Ο άγιος Hallvard Vebjørnsson της Νορβηγίας, επίσης γνωστός σαν Hallvard της Husaby ή Halward του Όσλο (1020-1043), είναι ο προστάτης άγιος του Όσλο, της Νορβηγίας. Τον τιμούν σαν μάρτυρα γιατί υπερασπίστηκε μία αθώα γυναίκα.

Βίος.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του, και όλες οι παραδοσιακές ιστορίες αναφέρουν πως τον σκοτώσανε στην περιοχή Drammen. Ο ακριβής χρόνος της γέννησης του και ο τόπος της γέννησης του είναι άγνωστα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πατέρας του ήταν ο αγρότης Vebjørn. Οι γονείς του ήταν εύποροι αγρότες και κατείχαν την φάρμα Husaby στην περιοχή Lier. Η μητέρα του ήταν η Torny Gudbrandsdatter. Αναφέρεται πως η μητέρα του είχε συγγένεια με τον άγιο Olav, τον προστάτη άγιο της Νορβηγίας. Λέγεται πως η μητέρα του ήταν κόρη του Gudbrand Kula από την Oppland, ο οποίος ήταν επίσης ο πατέρας της Åsta Gudbrandsdatter,  η οποία ήταν η μητέρα του αγίου Olav.

Ο Hallvard υπερασπίστηκε μία έγκυο γυναίκα, πιθανότατα μία σκλάβα, η οποία βρήκε καταφύγιο στο καράβι του κυνηγημένη από τρεις άνδρες που την κατηγορούσαν άδικα για ληστεία. Ο Hallvard, μαζί με τη γυναίκα, δολοφονήθηκαν από αυτούς τους τρεις άνδρες με βέλη. Τη γυναίκα την έθαψαν στην ακτή. Όμως τον Hallvard τον έδεσαν με μία μυλόπετρα γύρω από τον λαιμό και επιχείρησαν να βυθίσουν το σώμα του στο φιόρδ Drammensfjord όμως το σώμα δεν βυθιζόταν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το έγκλημα τους.      

Ο Hallvard απεικονίζεται συνήθως στις αγιογραφίες κρατώντας μία μυλόπετρα.

Ο Καθεδρικός του Hallvard (Hallvardskatedralen), ένας καθεδρικός αφιερωμένος στη μνήμη του ολοκληρώθηκε στο Oslo το 1130 και εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του.

Η μνήμη του τιμόταν αρχικά στις 14 Μαΐου αλλά έπειτα μετατέθηκε στις 15 Μαΐου.



   
Αγγλικό κείμενο
https://orthodoxwiki.org/Hallvard_of_Norway

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: