Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Αγία Wendreda, ερημίτισσα του March, στο Cambridgeshire της Αγγλίας.

Αγία Wendreda, ερημίτισσα του March, στο Cambridgeshire της Αγγλίας. 

Ημέρα μνήμης 22 Ιανουαρίου.


St Wendreda.jpg

Η αγία Wendreda ήταν κόρη του βασιλιά Anna ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους Αγγλοσάξονες Χριστιανούς βασιλιάδες της Αγγλίας. Σε μία εποχή όπου η Χριστιανοσύνη ρίζωνε ανάμεσα στους Αγγλοσάξονες της Αγγλίας, η αγία Wendreda και οι αδερφές της, Etheldreda και Sexburga, ήταν ενθουσιώδης ιεραπόστολοι και διέδιδαν το Ευαγγέλιο του Χριστού.   

Εγκαταλείποντας τη ζωή της πριγκίπισσας, η Wendreda αφιέρωσε τη ζωή της στο να θεραπεύει. Τελικά εγκαταστάθηκε σε μία μικρή περιοχή ονόματι Mercheford όπου ζούσαν μερικοί ταπεινοί ψαράδες. Η αδερφή της, Etheldreda, πήγε να ιδρύσει το μοναστήρι του Ely όταν η άλλη αδερφή της, η Sexburga, έγινε ηγουμένη ενός μοναστηριού στο Minster.    

Αργότερα, η Wendreda ίδρυσε μία κοινότητα στο March, στο Cambridgeshire, η οποία ασχολούταν με θεραπείες. Κοιμήθηκε ειρηνικά και τα λείψανα της, τοποθετημένα σε μία χρυσή λειψανοθήκη, τοποθετήθηκαν στον Καθεδρικό του Ely. 

Το 1016 τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο πεδίο της μάχης με την ελπίδα να φέρουν τη νίκη. Στην μάχη του Ashingdon, ο νικητής Δανός βασιλιάς, ένας παγανιστής, πήρε τα λείψανα, αλλά σύντομα ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Πήγε τα λείψανα στον Καθεδρικό του Canterbury όπου βρίσκονταν για τα επόμενα 300 χρόνια*.  

Το 1343, τα λείψανα της αγίας Wendreda επέστρεψαν στο March και τοποθετήθηκαν στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της. Η εκκλησία της αγίας Wendreda στέκεται μέχρι σήμερα.

Image result for st wendreda church

η εκκλησία της αγίας Wendreda
*Αρχηγός των Αγγλικών στρατευμάτων ήταν ο Edmund Ironside και ο Δανός βασιλιάς ήταν ο Canut.    

Αγγλικό κείμενο 
http://www.antiochian.org/node/17342

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: