Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Από τα νεανικά χρόνια του αγίου Mochuda.

Από τα νεανικά χρόνια του αγίου Mochuda.

Image result for celtic monastery cross

Κάποτε ο πατέρας του Mochuda έκανε μία γιορτή προς τιμήν του βασιλιά και καθώς η συντροφιά δειπνούσε ο βασιλιάς αφού κάλεσε τον Mochuda του πρόσφερε μία ασπίδα, ένα σπαθί, ένα δόρυ και μία πριγκιπική κάπα λέγοντας: «Πάρε αυτά και γίνε ένας από τους ιππότες μου όπως έγινε και ο πατέρας σου.» Όμως ο Mochuda αρνήθηκε την προσφορά. Ο βασιλιάς ρώτησε: «Τι συμβαίνει, γιατί δεν δέχεσαι αυτά που σου προσφέρω;» Ο Mochuda απάντησε: «Δεν επιθυμώ τίποτα επίγειο. Μόνο να μου επιτραπεί να μάθω τους ψαλμούς των μοναχών του οποίους άκουσα να ψέλνουν.» Σε αυτή την απάντηση ο βασιλιάς διέκρινε την ενέργεια της θείας χάρης και υποσχέθηκε στον νέο πως θα εκπληρωθεί η επιθυμία του.      
Λίγο καιρό μετά έφτασε ο επίσκοπος Carthach και σε αυτόν εμπιστεύτηκε ο βασιλιάς τον Mochuda για να μορφωθεί. Με μεγάλη χαρά ο επίσκοπος ανέλαβε αυτό το καθήκον γιατί είδε πως ο μαθητής του ήταν γεμάτος χάρη και υπό την καθοδήγηση και την διδασκαλία του επισκόπου ο Mochuda έμεινε εκεί ώσπου να γίνει ιερομόναχος.  

Ο Mochuda ήταν πολύ όμορφος όταν ήταν νέος και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τον ερωτευτούν πολλές κοπέλες και ο έρωτας τους ήταν τόσο μεγάλος που δεν μπορούσαν να τον κρύψουν. Όμως ο Mochuda προσευχήθηκε για αυτές και μέσα από τις προσευχές του η σαρκική αγάπη τους έγινε πνευματική. Έπειτα έγιναν μοναχές και ο Mochuda έχτισε για αυτές κελιά και μοναστήρια στα οποία κατοίκησαν οι αγίες παρθένες και καθοδηγούνταν πνευματικά από τον Mochuda.      

Αγγλικό κείμενο
http://www.gutenberg.org/files/11168/11168-h/11168-h.htm

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: