Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Άγιος William (Γουίλιαμ) της Gellone της Γαλλίας.

Άγιος William (Γουίλιαμ) της Gellone της Γαλλίας.

Gellone monastery

Ο καλόκαρδος William της Gellone (στα Γαλλικά Guillaume d'Orange, Guillaume Fierabrace και Marquis au court nez) ήταν Κόμης της Τουλούζ, ο οποίος, σαν πραγματικός Χριστιανός ιππότης, υπερασπίστηκε την μεσαιωνική Γαλλία κατά τη διάρκεια επιθέσεων ενός Μουσουλμανικού στρατού προς το τέλος του 8ου αιώνα και στις αρχές του 9ου. Προς το τέλος της ζωής του ίδρυσε ένα μοναστήρι στην Gellone στο οποίο έγινε μοναχός. Η ημέρα της μνήμης του είναι στις 28 Μαΐου.

Βίος.    

Ο William γεννήθηκε το 755 μέσα στις αριστοκρατικές οικογένειες της Γαλλίας. Ο πατέρας του ήταν ο Thierry ο Τέταρτος, ο Κόμης της Autun και της Τουλούζ. Η μητέρα του, ονόματι  Aldana, ήταν η κόρη του Charles Martel (Κάρολου Μαρτέλου), έτσι ο άγιος ήταν ξάδερφος του Charlemagne (Καρλομάγνου). Ο William πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της νιότης του στην αυλή του Charlemagne.



Το 790, ο William έγινε Κόμης της Τουλούζ, ένας τίτλος που τον κράτησε μέχρι το 811, και του ανέθεσαν την προστασία του Louis του Ευλαβούς, γιου του Charlemagne. Το 793, ο William ήταν αρχηγός στην άμυνα ενάντια στον Hisham τον πρώτο στην περιοχή Orange ο οποίος έκανε έναν ιερό πόλεμο ενάντια στους Χριστιανούς της Αυστρίας και του Λανγκεντόκ και τελικά κατάφερε να τον νικήσει. Αργότερα ο Κόμης William συνάντησε τις Μουσουλμανικές δυνάμεις ξανά στην περιοχή Villedaigne όπου σταμάτησε την προέλαση τους αλλά δεν μπόρεσε να διώξει τους Μουσουλμάνους από την περιοχή Narbonne.  




Το 803, ο William ίδρυσε το μοναστήρι στην Gellone κοντά στη Lodève στην νοτιότερη Γαλλία. Ο Κόμης William ίδρυσε το μοναστήρι του υπό την καθοδήγηση του Βενέδικτου της Aniane, ενός Βενεδικτίνου μοναχού. Το 806, έγινε μοναχός και πήγε στο μοναστήρι του στην Gellone. Εκεί έμεινε μέχρι τον θάνατο του στις 28 Μαΐου του 812. Αγιοκατατάχθηκε το 1066. Μετά το θάνατο του, το μοναστήρι πήρε το όνομα του: Saint-Guilhem-du-Desert.  



Στην φωτογραφία βλέπουμε το μοναστήρι όπως είναι σήμερα.

Αγγλικό κείμενο
https://orthodoxwiki.org/William_of_Gellone

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: