Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ο άγιος Senan και η αγία Canair

Ο άγιος Senan και η αγία Canair



H Canair η Ευλαβής, μία αγία παρθένα της φυλής Benntraige από τα νότια της Ιρλανδίας, εγκατέστησε ένα ερημητήριο στον δικό της τόπο. Εκεί μία νύχτα,  καθώς προσευχόταν εμφανίστηκαν μπροστά της όλες οι εκκλησίες της Ιρλανδίας. Και της φάνηκε πως ένας πύργος από φωτιά ανέβαινε προς τον ουρανό από κάθε μία από τις εκκλησίες. Όμως ο μεγαλύτερος από όλους τους πύργους και εκείνος που πήγαινε με μεγαλύτερη ταχύτητα προς τον ουρανό, ήταν αυτός που έβγαινε από την περιοχή Inis Cathaig (τόπος όπου είχε εγκατασταθεί ο άγιος Senan.) "Όμορφο είναι το κελί σου," είπε η Canair. "Εκεί θα πάω, ώστε η ανάσταση μου να γίνει εκεί κοντά." Πήγε αμέσως, χωρίς οδηγό παρά μόνο με τον πύργο της φωτιάς τον οποίο είδε να φλέγεται χωρίς να σταματάει μέρα και νύχτα μπροστά της, ώσπου έφτασε εκεί. Όταν έφτασε στην ακτή του Luimnech, διέσχισε τη θάλασσα περπατώντας πάνω της σαν να ήταν στερεή γη, ώσπου έφτασε στο Inis Cathaig. Ο  Senan το γνώριζε αυτό και πήγε στο λιμάνι για να την συναντήσει και την καλωσόρισε.

"Ήρθα", είπε η Canair.

"Πήγαινε," είπε ο Senan, "στην αδερφή σου που κατοικεί στο νησί στην ανατολή ώστε να μείνεις εκεί."

"Ήρθα εδώ για να κατοικήσω μαζί σου σε αυτό το νησί" είπε η  Canair.

"Δεν επιτρέπεται να κατοικήσουν γυναίκες σε αυτό το νησί," είπε ο  Senan.

"Πως μπορείς να το λες αυτό;" είπε η Canair.   "Ο Χριστός ήρθε για να δώσει την ίδια λύτρωση και στους άνδρες και στις γυναίκες. Υπέφερε το ίδιο και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.  Οι γυναίκες υπηρέτησαν το Χριστό και τους Αποστόλους Του. Και οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν το ίδιο δικαίωμα στη βασιλεία των ουρανών. Γιατί λοιπόν, δεν δέχεσαι γυναίκες στο νησί σου;"

"Είσαι ισχυρογνώμων," είπε ο Senan.

"Θα μου δώσεις λοιπόν έναν τόπο για να κατοικήσω σε αυτό το νησί; Θα ήθελα ακόμη να μου δώσεις εσύ τη Θεία Κοινωνία."

"Ένας τόπος για την ανάσταση σου," είπε ο  Senan, "θα σου δοθεί εδώ στην άκρη του κύματος, όμως φοβάμαι πως η θάλασσα θα παρασύρει τα λείψανα σου."

"Ο Θεός θα τα φέρει έτσι," είπε η Canair, " ώστε το σημείο όπου θα εγκατασταθώ να μην παρασυρθεί από τη θάλασσα."

"Τότε έχεις την άδεια," είπε ο Senan, "να έρθεις στην ακτή." Αυτό το είπε γιατί ενώ  συζητούσαν, η Canair στεκόταν επάνω στα κύματα μαζί με τα πράγματα της κάτω από τα ρούχα της σαν να πατούσε στη στεριά. Έπειτα η Canair πάτησε στη στεριά και αφού της έδωσε τη Θεία Κοινωνία ο Senan πέθανε και η ψυχή της πήγε στον ουρανό.

Ο Θεός εκπλήρωσε την επιθυμία που είχε η Canair. Η επιθυμία της ήταν, όποιος επισκέπτεται την εκκλησία της πριν να βγει στη θάλασσα να μην πνίγεται ούτε στον πηγαιμό ούτε στον ερχομό.

Από το βιβλίο του Lismore σελίδα 219-220

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow







Δεν υπάρχουν σχόλια: