Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ο άγιος Adamnan, ένατος Ηγούμενος της Iona.

 Ο άγιος Adamnan, ένατος Ηγούμενος της Iona.


  


Ο άγιος Adamnan, γράφεται επίσης και σαν Adomnan, τον αποκαλούν και Eunan (γέννηση το  625, στην Κομητεία Donegal της Ιρλανδίας. Κοίμηση  το 704. Ημέρα μνήμης 23 Σεπτεμβρίου), ηγούμενος και λόγιος. Έγραψε τον βίο του αγίου Columba.  

Τίποτα δεν είναι γνωστό για την νεαρή ηλικία του Adamnan. Το 679 έγινε ηγούμενος της Iona,  ο ένατος σε διαδοχή μετά τον άγιο Columba, τον ιδρυτή. Όταν επισκέφτηκε μια φορά την Northumbria, δέχτηκε τους Ρωμαϊκούς κανόνες σχετικά με την κουρά και επίσης δέχτηκε τον προσδιορισμό της ημέρας της εορτής του Πάσχα σύμφωνα με ότι είχε γίνει δεκτό για την Αγγλία στη Σύνοδο του Whitby το 663/664.  Απέτυχε, παρόλα αυτά, να αναγκάσει τους μοναχούς της Iona να τα δεχτούν αυτά. Έπειτα ταξίδεψε πολύ στην Ιρλανδία για να διαδώσει την τήρηση  της Ρωμαϊκής ημερομηνίας για το Πάσχα, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να πείσει την δική του κοινότητα. Στην σύνοδο του Birr, στην κομητεία Offaly, κατάφερε να βελτιώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν οι γυναίκες, συγκεκριμένα με το να τις απαλλάξει από την υπηρεσία τους στο στρατό. Επιπλέον θέσπισε κανόνες που προστάτευαν τα παιδιά και τους κληρικούς και αυτοί οι κανόνες έγιναν γνωστοί σαν Ο Νόμος του Adamnan.

Το έργο του Adamnan με τίτλο «Ο Βίος του Αγίου Columba» (Vita S. Columbae),   στο οποίο περιγράφει τις προφητείες του αγίου, τα θαύματα του και τα οράματα του, είναι μία από τις ποιο σημαντικές βιογραφίες αγίων που γράφτηκαν ποτέ. Είναι επίσης ο εκδότης του έργου De locis sanctis («Οι άγιοι τόποι»), μια διήγηση του προσκυνήματος (680)  που έκανε στους Άγιους Τόπους ο Φράγκος επίσκοπος  Arculf, ο οποίος, οδηγημένος από καταιγίδες προς την δυτική ακτή της Βρετανίας, έγινε ο φιλοξενούμενος του Adamnan.Ο Adamnan είναι ο πρωταγωνιστής του έργου με τίτλο «Το Όραμα του Αγίου Adamnan» (Fís Adamnáín), μιας Ιρλανδικής ιστορίας του 10ου ή 11ου αιώνα που περιγράφει τις δόξες του ουρανού και τα μαρτύρια των κολασμένων όπως τα βλέπει ο ίδιος.      

Αγγλικό κείμενο
http://www.britannica.com/biography/Saint-Adamnan

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: