Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Οσία Άννα η Σουηδή († 10 Φεβρουαρίου 1050)



Η μνήμη της τιμάται την 10η Φεβρουαρίου και μαζί με εκείνη του γιού της Αγ. Βλαδιμήρου, την 4η Οκτωβρίου.
Η Πριγκίπισσα Ειρήνη, θυγατέρα των Σουηδών Βασιλέων Όλαφ και Εστρίδης και σύζυγος του Μεγάλου Ηγεμόνα του Κιέβου Γιαροσλάβου του Σοφού*, γιού του Μεγάλου Βλαδιμήρου.
Η εποχή κατά την οποία έζησε ήταν εποχή μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναστατώσεων, συνεχών εμφυλίων πολέμων και ταραχών. Η ίδια όμως, αφού βίωσε το Ευαγγέλιο, αγωνίσθηκε για την επικράτηση των αρχών Του, τόσο στην προσωπική και οικογενειακή της ζωή, όσο και στη ζωή του πρώϊμου Ρωσικού κράτους. Δημιούργησε μεγάλη χριστιανική οικογένεια (απέκτησε 10 παιδιά!), ανέθρεψε μαζί με τα δικά της παιδιά πολλά ορφανά, έκτισε στο Κίεβο την Μονή της Αγίας Σοφίας και σύνδεσε το όνομά της με την ανέγερση του περίφημου Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας, στο Νόβγκοροντ.
Κοιμήθηκε ειρηνικά το 1050, αφού προηγουμένως έλαβε το Αγγελικό Σχήμα και ονομάσθηκε Άννα. Δεν είναι γνωστό πότε το Λείψανό της ανακομίσθηκε αδιάφθορο, μέχρι την Επανάσταση του 1917 πάντως, ήταν κατατεθημένο μαζί με το επίσης αδιάφθορο Λείψανο του γίου της αγ. Βλαδιμήρου Γιαροσλάβιτς, στο Ναό της Αγίας Σοφίας του Νόβγκοροντ.



Άγιος Βλαδίμηρος του Νόβγκοροντ
Σειρά: Αδιάφθοροι Άγιοι της Εκκλησίας (από το ομώνυμο έργο του Καθηγητού Αντ. Μάρκου)

πηγή: e-MHTERIKO

http://www.diakonima.gr

Οι απόγονοι της αγίας και η σχέση τους με την Αγγλική Ορθόδοξη Εκκλησία: http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2013/05/blog-post_8.html

*Ο άγιος Γιαροσλάβος ο Σοφός ήταν ξάδερφος του αγίου Όλαφ της Νορβηγίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: