Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Τα Χριστούγεννα στη μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία της Ουαλίας [εικόνες]

Τα Χριστούγεννα στη μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία της Ουαλίας [εικόνες]



Για τον αμύητο επισκέπτη οι επιχρυσωμένες εικόνες του Ιησού και της Παναγίας στην είσοδο και το ξυλόγλυπτο τέμπλο στην οροφή της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Κάρντιφ, είναι μια ευχάριστη έκπληξη που δεν περιμένει να τη συναντήσει στη μακρινή Ουαλία.
Για...

τους μυημένους, ήτοι για τους ελάχιστους Έλληνες πιστούς που έχουν απομείνει στην περιοχή, κάθε ημέρα είναι Χριστούγεννα. Κάθε λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου γίνονται σε κλίμα κατάνυξης, αγάπης και συγκίνησης. Η ελληνική παροικία, όπως σημειώνει η Wales online, έλκει την καταγωγή της από τον 19ο αιώνα, οπότε και οι πρόγονοι των τωρινών κατοίκων έφτασαν ως την Ουαλία για να εργαστούν -κυρίως- στις αποβάθρες.



Τα Χριστούγεννα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Νικολάου δεν περιλαμβάνουν κάλαντα, ούτε και τις παραδοσιακές πίτες και αυτό διότι οι πιστοί τηρούν με ευλάβεια τη νηστεία των 40 ημερών που αρχίζει το Νοέμβριο και ολοκληρώνεται με την εμφάνιση του πρώτου αστεριού της παραμονής των Χριστουγέννων. Ανήμερα των Χριστουγέννων έχει καθιερωθεί να γίνεται λειτουργία, ενώ τα κάλαντα και οι χορωδίες, στοιχεία που αφομοιώθηκαν μεταγενέστερα στις χριστιανικές εκκλησίες, στην Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Κάρντιφ, θεωρούνται ξένα. Πιστοί τις παραδόσεις, ο ιερές και οι πιστοί ψάλλουν και δεν τραγουδούν, όπως σημειώνει ο διάκονος της εκκλησίας πατέρας Ελευθέριος.


Από την μεριά του ο πρόεδρος της εκκλησίας Αντώνιος Ατάρντ σημειώνει: «Η ορθόδοξη εκκλησία είναι η πιο αυθεντική από όλες τις χριστιανικές εκκλησίες. Στο ανεπιτήδευτο αυτί αυτές οι ψαλμωδίες ακούγονται περίεργα». Η εκκλησία της Αγ. Νικολάου δέχθηκε την ευεργετική ανακαίνιση του 2006, καθώς με τα χρόνια κινδύνευε με εκτεταμένες ζημιές. Να σημειωθεί πως χτίστηκε το 1906 για να εξυπηρετήσει την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Ουαλίας – ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα για να βρουν μια καλύτερη τύχη στην Μ. Βρετανία και δούλεψαν κυρίως στις αποβάθρες του λιμανιού του Κάρντιφ.



Στην αρχή χρησιμοποιούσαν τη νορβηγική εκκλησία, αλλά σύντομα κατάφεραν να χτίσουν τη δική τους που αποτέλεσε το σημείο συνάντησης του ελληνικού στοιχείου. Για την ανέγερση της βοήθησαν οικονομικά Έλληνες εφοπλιστές και καπετάνιοι. Αυτή τη στιγμή η κοινότητα αριθμεί 2000 Έλληνες που παρά την αλλαγή των συνθηκών δεν αποφάσισαν ποτέ να αφήσουν την ξενιτιά και να επιστρέψουν στον τόπο τους. Η, δε, εκκλησία του Αγ. Νικολάου είναι η μοναδική ορθόδοξη της Ουαλίας και μια από τις πέντε που υπάρχουν συνολικά σε όλη τη Μ. Βρετανία.










http://4synodoiporoi.blogspot.gr/2014/12/blog-post_27.html?showComment=1419685290478#c1940158646750348038

Δεν υπάρχουν σχόλια: