Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Κελτική ευλογία για την φωτιά τη νύχτα - Σχετικά με την αποτροπή της πυρκαγιάς και τον σταυρό της αγίας Μπρίγκιτ



Κελτική ευλογία για την φωτιά τη νύχτα



Σβήνω την φωτιά στην εστία όπως την σβήνει η Μαρία.
Η επαγρύπνηση της αγίας Μπρίγκιτ και της Μαρίας να βρίσκονται επάνω στη φωτιά και πάνω στο πάτωμα και σε όλο το νοικοκυριό.
Ποιος στέκεται στο γρασίδι έξω; Η Μαρία που λάμπει σαν τον ήλιο και ο Υιός της.
Το στόμα του Θεού ζήτησε, ο άγγελος του Θεού μίλησε: «Άγγελοι φυλάξτε την εστία ώσπου η λαμπρή μέρα να επισκεφτεί τη φωτιά.»

αγγλικό κείμενο: από το βιβλίο «The little book of Celtic blessings» σελ. 15
μετάφραση orthodoxy-rainbow


Σχετικά με την αποτροπή της πυρκαγιάς και τον σταυρό της αγίας Μπρίγκιτ: Το να φτιάχνει κανείς έναν σταυρό της αγίας Μπρίγκιτ είναι μια από τις παραδόσεις στην Ιρλανδία προκειμένου να εορτάσουν τον ερχομό της πρώιμης άνοιξης και την μνήμη της αγίας την 1η Φεβρουαρίου. Οι σταυροί φτιάχνονται από  σπαρτά. Τα κρεμάνε στην πόρτα και στους δοκούς για να προστατέψουν το σπίτι από τη φωτιά και το κακό. Σύμφωνα με την παράδοση ένας νέος σταυρός φτιάχνεται σε κάθε εορτή της αγίας Μπρίγκιτ και ο παλιός καίγεται για να προστατέψει το σπίτι από τη φωτιά. Πολλά σπίτια έχουν πολλούς σταυρούς φυλαγμένους στις στέγες τους με τους παλιότερους να έχουν μαυρίσει από τις φωτιές στις εστίες. Μερικοί πιστεύουν πως το να φυλάς έναν σταυρό στην στέγη είναι ένας καλός τρόπος για να προστατέψεις το σπίτι από τη φωτιά πράγμα το οποίο είναι μια μεγάλη απειλή σε σπίτια με ψάθινες και ξύλινες στέγες. Μια ιστορία λέει για τον σταυρό της αγίας Μπρίγκιτ πως κάποτε η αγία έπλεξε αυτόν τον σταυρό στο νεκροκρέβατο ενός παγανιστή άρχοντα ή του πατέρα της και όταν εκείνος άκουσε τι σήμαινε ο σταυρός ζήτησε να βαπτιστεί.

δείτε ένα βίντεο για το πως φτιάχνεται ο σταυρός:



    
πηγή αγγλικού κειμένου από την ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Μπρίγκιτ στο Claremore της Οκλαχόμα. Εδώ: http://www.saintbrigit.org/


και φωτογραφία του ναού:

332 E Patti Page Blvd

μετάφραση orthodoxy-rainbow   

Δεν υπάρχουν σχόλια: