Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Άγιος Denis (Διονύσιος), πρώτος Επίσκοπος Παρισιού, Γαλλία († ca. 258)





Άγιος Denis (Διονύσιος), πρώτος Επίσκοπος Παρισιού, Γαλλία († ca. 258)

Ο άγιος  Denis (δυτική ονομασία για το όνομα Διονύσιος), ήταν ένας από τους εφτά επισκόπους που στάλθηκαν στο Gaul (παλιά ονομασία της Γαλλίας) από τον επίσκοπο της Ρώμης κατά την διάρκεια της ηγεμονίας του αυτοκράτορα Δέκιου.

Η αποστολή τους ήταν να διαδώσουν το Ευαγγέλιο σε αυτήν την κυρίως παγανιστική γη. Ενώ οι περισσότεροι επίσκοποι στάλθηκαν σε μεγάλες πόλης, ο άγιος Denis στάλθηκε στην μικρή, απόμερη παγανιστική πόλη της Lutetia η οποία έπειτα μεγαλώνοντας έγινε η πόλη του Παρισιού. Αυτός και οι σύντροφοί του εγκαταστάθηκαν έξω από την πόλη σε ένα σπίτι που του δόθηκε από έναν πιστό, όπου οι λίγοι Χριστιανοί μπορούσαν να συναντιούνται στα κρυφά. Σύντομα, μέσα από τα γεμάτα χάρη κηρύγματα του αγίου επισκόπου και με τα πολλά του θαύματα, η Χριστιανοσύνη εξαπλώθηκε γρήγορα.

Σύντομα ένας βίαιος διωγμός Χριστιανών ξέσπασε στο Gaul, και πολλοί από τους πιστούς διώχθηκαν, βασανίστηκαν ή θανατώθηκαν. Ο άγιος Denis, χωρίς να φοβάται τον κίνδυνο και χωρίς να δίνει σημασία στην μεγάλη του ηλικία, ταξίδεψε ανάμεσα στους Χριστιανούς, επισκεπτόμενος τους αιχμαλώτους και  προτρέποντας τους όλους να παραμείνουν σταθεροί στην ομολογία τους στον Χριστό. Σύντομα τον συνέλαβαν μαζί με πολλούς συντρόφους του και τον βασάνισαν χωρίς οίκτο.

Όταν τον κρέμασαν σε δημόσια θέα πάνω σε έναν σταυρό, δίδαξε σε εκείνους που έβλεπαν το μυστήριο του πάθους του Χριστού. Αφού τον πήγαν πίσω στην φυλακή, γιόρτασε την θεία Ευχαριστία για τελευταία φορά και ένα ουράνιο φως τον τύλιγε. Αυτός και μια συντροφιά από άλλους Μάρτυρες αποκεφαλίστηκαν σε έναν λόφο, που τώρα ονομάζεται  Montmartre στην μνήμη τους. Υπάρχει μια παράδοση που λέει πως μετά την αποκεφάλιση του σηκώθηκε, πήρε το κεφάλι του στα χέρια του, και περπάτησε για αρκετά μίλια σε ένα μέρος στο οποίο έπειτα έγινε η Βασιλική του αγίου Denis στην πόλη που πήρε το όνομα του. Πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της Γαλλίας θάβονταν σε αυτή την εκκλησία.

αγγλικό κείμενο http://westernorthodox-church.blogspot.gr/2013/04/saint-denis-dionysius-first-bishop-of.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow





Δεν υπάρχουν σχόλια: