Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Αγία Bathilde (Μπαθίλδη), βασίλισσα της Γαλλίας († 680)



Αγία Bathilde (Μπαθίλδη), βασίλισσα της Γαλλίας  († 680)







Αγία Batilda. Άλλες μορφές του ονόματος της Bathilidis, Bathild, Bathchilde και Bauteur.


Είχε Αγγλοσαξονική καταγωγή, η αγία Batilda αιχμαλωτίστηκε το  641 από Δανούς εισβολής και πουλήθηκε στον  Erchinoald, τον διοικητή του παλατιού του Clovis του Δεύτερου βασιλιά των Φράγκων. Γρήγορα κέρδισε την εύνοια όλων, γιατί είχε γοητεία, ομορφιά και μια ευγενική και χαρισματική φύση. Κέρδισε την συμπάθεια των άλλων υπηρετών γύρω της καθώς τους βοηθούσε πολύ. Τους καθάριζε τα παπούτσια και επιδιόρθωνε τα ρούχα τους και η φωτεινή και ελκυστική διάθεση της στρεφόταν προς όλους γύρω της.


Ο διοικητής, εντυπωσιασμένος από τις ωραίες αρετές της, επιθύμησε να την κάνει νύφη του, όμως η Batilda,  λόγο της ταπεινοφροσύνης της έντυσε τον εαυτό της με κουρέλια και κρύφτηκε ανάμεσα στους ποιο ανάξιους υπηρέτες του παλατιού και εκείνος μη μπορώντας να τη βρει στο συνηθισμένο τόπο όπου βρισκόταν και πιστεύοντας πως δραπέτευσε παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα.


Ο επόμενος που της φανέρωσε την αγάπη του, ήταν ο ίδιος ο βασιλιάς. Όταν πέταξε τα κουρέλια της και εμφανίστηκε πάλι στον τόπο όπου ήταν, ο βασιλιάς παρατήρησε την χάρη και την ομορφιά της και εκδήλωσε την αγάπη του για αυτήν. Έτσι το 649, η τότε 19 χρονών δούλα με το όνομα Batilda έγινε βασίλισσα της Γαλλίας γεγονός το οποίο δέχτηκαν με χαρά η βασιλική αυλή και οι κάτοικοι του βασιλείου.  Έκανε τρεις γιους με τον Clovis: τον Clotaire τον τρίτο, τον Childeric τον δεύτερο και τον Theodoric τον τρίτο. Όλοι τους έγιναν βασιλιάδες. Με τον θάνατο του Clovis ( 655-657), βασίλεψε για 8 χρόνια καθώς ο μεγαλύτερος γιος της ήταν μόλις 5 χρονών και είχε σαν σύμβουλο της τον άγιο Eligius (γιορτάζει στις 1 Δεκεμβρίου).


Ήταν μια αγαθή βασίλισσα και βασίλεψε με σοφία. Αντίθετα με κάποιους οι οποίοι ανεβαίνουν ξαφνικά σε υψηλά κοινωνικά επίπεδα και αποκτούν πλούτο, δεν ξέχασε ποτέ πως ήταν σκλάβα και έκανε ότι μπορούσε για να ελευθερώσει όσους ήταν αιχμάλωτοι. Λέγεται ότι η βασίλισσα  Batilda ήταν η ποιο αγία και ποιο αφοσιωμένη γυναίκα. Η ευλαβική της γενναιοδωρία δεν γνώριζε όρια. Θυμούμενη τα δικά της δεσμά,  έδινε μεγάλα χρηματικά ποσά για να ελευθερώσει αιχμαλώτους. Βοήθησε να εξαπλωθεί ο Χριστιανισμός μιμούμενη τους αγώνες του αγίου Owen (γιορτάζει στις 24 Αυγούστου), του αγίου Leodegar (γιορτάζει στις 2 Οκτωβρίου) και πολλών άλλων επισκόπων.


Εκείνο τον καιρό οι ποιο φτωχοί κάτοικοι της Γαλλίας συχνά αναγκαζόντουσαν να πουλήσουν τα ίδια τους τα παιδιά για σκλάβους προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με τους υψηλούς φόρους που τους επέβαλαν. Η  Batilda μείωσε τους φόρους, απαγόρευσε την πώληση Χριστιανών σκλάβων και ανακοίνωσε πως κάθε σκλάβος που θα πατούσε το πόδι του στη Γαλλία θα ήταν αμέσως ελεύθερος. Έτσι αυτή η γυναίκα κέρδισε την αγάπη του λαού της και έγινε μια πρωτοπόρος στην κατάργηση της δουλείας.  



30_jan_bathildis_regent_of_france.jpg

Ίδρυσε πολλά γυναικεία μοναστήρια, όπως αυτό του Corbie, του αγίου Denis και του Chelles, το οποίο έφερε τον πολιτισμό σε άγριες και έρημες περιοχές οι οποίες κατοικούνταν μόνο από λύκους και άλλα άγρια ζώα. Υπό την καθοδήγηση της δάση και ερημιές καλλιεργήθηκαν, χωράφια με σιτηρά και βοσκοτόπια πήραν τη θέση τους και η γεωργία άνθησε. Έχτισε νοσοκομεία και πούλησε τα κοσμήματα της για να εφοδιάσει όσους είχαν ανάγκη. Τελικά, όταν ο  Clotaire ωρίμασε αποσύρθηκε στο δικό της γυναικείο μοναστήρι του  Chelles, κοντά στο Παρίσι, όπου υπηρέτησε τις άλλες μοναχές με ταπεινοφροσύνη και υπάκουγε την ηγουμένη σαν η τελευταία από τις αδερφές.


Αναπαύτηκε στο Chelles πριν να φτάσει τα 50 της χρόνια. Καθώς πέθαινε είπε πως είδε μια σκάλα που έφτανε από το ιερό ως τον ουρανό και σκαρφάλωσε σε αυτή με τη συνοδεία αγγέλων.


Είναι η προστάτιδα των παιδιών. Αγία Μητέρα Batilda, προσευχήσου στον Θεό για εμάς.

αγγλικό κείμενο http://westernorthodox-church.blogspot.gr/2012/04/saint-bathilde-queen-of-france-680.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow



Δεν υπάρχουν σχόλια: