Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αγία Genevieve του Παρισιού († 502)




Αγία Genevieve του Παρισιού († 502)



Η αγία Genevieve γεννήθηκε κοντά στο Παρίσι σε μια οικογένεια πλούσιων γαιοκτημόνων. Όταν ήταν σχεδόν δέκα χρονών ο άγιος Γερμανός του Auxerre (εορτή στις 31 Ιουλίου), περνώντας από εκείνα τα μέρη στο δρόμο του για τη Βρετανία, διέκρινε έναν ιδιαίτερο θείο σκοπό για εκείνη και είπε στους γονείς της ότι είχε επιλεχτεί για να σώσει πολλούς. Την ρώτησε εκείνη την ημέρα και την επόμενη, εάν ήθελε να αφιερώσει τον εαυτό της στην παρθενία για τον Χριστό. Εκείνη και τις δύο φορές απάντησε πως ήταν η ποιο αγαπημένη της επιθυμία. Έπειτα την ευλόγησε και της έδωσε ένα χάλκινο νόμισμα το οποίο είχε χαραγμένο επάνω του τον Σταυρό για να το φοράει στο λαιμό της λέγοντας της να μην φοράει ποτέ χρυσό, ασήμι και πέρλες αλλά να  ανυψώσει τον νου της πάνω από τις μικρές ομορφιές αυτού του κόσμου προκειμένου να κληρονομήσει αιώνια και ουράνια στολίδια.  


Τα γυναικεία μοναστήρια ήταν άγνωστα εκείνο τον καιρό στην Γαλατία (σημερινή Γαλλία), έτσι η Genevieve έζησε σαν μοναχή από μόνη της, μέσα σε ένα κελί στο δικό της σπίτι, πρώτα με τους γονείς της και έπειτα, μετά το θάνατο τους, με την νονά της στο Παρίσι. Αφιέρωσε τον εαυτό της στους φτωχούς, δίνοντας όλα όσα έφταναν στα χέρια της, εκτός από κάτι λίγα τα οποία χρειαζόταν για να θρέψει τον εαυτό της με ψωμί και φασόλια. Όταν πέρασε την ηλικία των 50, διατάχτηκε από τους επισκόπους να προσθέσει λίγα ψάρια και γάλα στη διατροφή της. Κρατούσε νηστεία από τα Θεοφάνεια έως το Πάσχα, κατά το διάστημα αυτό δεν άφηνε ποτέ το σπίτι της. Δεν φοβόταν ποτέ να επιπλήξει τους ισχυρούς για την πίεση που ασκούσαν στους αδύναμους και τους φτωχούς και έτσι πολλοί ισχυροί έγιναν εχθροί της. Όμως η αγάπη του κόσμου για αυτή και η υποστήριξη της Εκκλησίας την προστάτεψαν από διωγμούς.    

Ήταν συνήθειο της να περπατάει στην εκκλησία τις Κυριακές κάνοντας μια λιτανεία μαζί με την οικογένεια της και πολλούς ευσεβείς ανθρώπους.  Μια φορά το κερί που κρατούσαν μπροστά στην λιτανεία (ήταν ακόμη σκοτάδι) έσβησε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Η αγία ζήτησε το κερί και μόλις το πήρε στο χέρι της, το κερί άναψε και πάλι και έμεινε αναμμένο ώσπου έφτασαν στην εκκλησία. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, κεριά άναβαν από μόνα τους στα χέρια της. Για αυτό το λόγο πολλές αγιογραφίες την παρουσιάζουν να κρατάει ένα κερί.


Ταξίδευε στην Γαλατία για υποθέσεις της εκκλησίας και την υποδέχονταν με κάθε τιμή και συνήθως παρευρισκόταν και ένας Επίσκοπος. Πολλές φορές έσωσε την πόλη του Παρισιού από επιδρομές βαρβαρικών φυλών μέσα από τις προσευχές της, με τις συζητήσεις που έκανε με τους αρχηγούς των βαρβάρων και κάποτε φέρνοντας σιτάρι στην πολιορκημένη πόλη.


Η αγία Genevieve κοιμήθηκε εν ειρήνη στην ηλικία των 80. Μέσα στα χρόνια από τότε, έδειξε την θαυματουργική προστασία της στην πόλη του Παρισιού αμέτρητες φορές και τα λείψανα της στην Εκκλησία της αγίας Genevieve έχουν κάνει πολλά θαύματα με θεραπείες. Τα λείψανα της τα περιέφεραν σε μεγάλες λιτανείες σε καιρούς πολέμου, σε λοιμούς και σε άλλες εθνικές συμφορές. Αυτά τα λείψανα κάηκαν και άλλα ρίχτηκαν στο ποτάμι   Seine από τους άθεους επαναστάτες το 1793, αλλά, όπως καταλήγει το Συναξάρι, «εκείνοι που συνέχισαν να τιμούν την αγία Genevieve με πίστη, βλέπουν πως εκείνη είναι καλά και πραγματικά ζωντανή».


αγγλικό κείμενο
http://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/Genevieve_Paris.htm

μετάφραση orthodoxy-rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: