Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Άγιος Fionan Ηγούμενος

Άγιος Fionan Ηγούμενος

Κοίμηση 7ος αιώνας


Ο άγιος Fionan είναι ο φημισμένος ιδρυτής του  Skellig Michael (Βράχος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ)  της Νοτιοδυτικής Ιρλανδίας, στην κομητεία Kerry, παρότι είναι πολύ πιθανό πως άγνωστοι μοναχοί, οι οποίοι πάντα αναζητούσαν  απομονωμένα νησιά, έφτασαν εκεί πριν από αυτόν. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως υπήρχαν περισσότεροι από ένας   Fionan στο Kerry. Το Skellig, μια εξαιρετικά απόμερη κορυφή 7 μίλια μέσα στον Ατλαντικό.   Οι μοναχοί ζούσαν σε κοινόβιο  στην χαμηλότερη κορυφή στα  714 πόδια  πάνω από τη θάλασσα σε έξι κυψελοειδείς καλύβες και σε δύο παρατηρητήρια τα οποία   είναι ακόμη υδατοστεγή. Ένας μοναχικός ερημίτης ζούσε ψηλότερα στην Νότια κορυφή σε ένα μέρος απομόνωσης το οποίο   ανταγωνίζεται οτιδήποτε άλλο σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο.


Λεηλατήθηκε πολλές φορές από του Βίκινγκς. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Eitgal ο ηγούμενος απήχθηκε και πέθανε από την πείνα αρνούμενος να ομολογήσει που ήταν κρυμμένοι οι άλλοι μοναχοί.  

Πολλοί μοναχοί σκοτώθηκαν στις επιδρομές. Λέγεται, ότι ο Olav Trygvasson ο οποίος έπειτα έγινε βασιλιάς της Νορβηγίας και εισήγαγε τον Χριστιανισμό σε αυτή τη χώρα βαπτίστηκε από έναν ερημίτη. Κάποιοι λένε ότι αυτός ήταν ο άγιος Fionan του Skellig, άλλοι λένε πως ήταν ο άγιος Elidius των νήσων Scilly.

Το μοναστήρι στηριζόταν από μοναχούς από την ενδοχώρα του Ballinskelligs.
Οι μοναχοί επέστρεψαν εκεί όταν εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Skellig γύρω στο 1210. Έπειτα ο βράχος έγινε τόπος προσκυνήματος.


















αγγλικό κείμενο  http://www.synaxarion.org.uk/05IrishSaints/Fionan/Fionan.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow





Δεν υπάρχουν σχόλια: