Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ο Άγιος Columba και το τέρας του Loch Ness








Ο Άγιος Columba και το τέρας του Loch Ness




Ο άγιος  Columba (επίσης γνωστός σαν "Columcille") γεννήθηκε στην Κελτική φυλή O'Donnell στην περιοχή Garten, στην κομητεία Donegal, στην Ιρλανδία, στις 7 Δεκεμβρίου του 521. Κοιμήθηκε στις 9 Ιουνίου του 597. Στο ενδιάμεσο, ίδρυσε μοναστήρια και διέδωσε το ευαγγέλιο στην Ιρλανδία και τη Σκωτία. Η ιστορία του που έχει να κάνει με την συνάντηση της  Nessie (το τέρας της λίμνης Loch Ness  στην Σκωτία) λέγεται ότι συνέβη το 565 και καταγράφηκε αρχικά από τον άγιο   Adamnan στο έργο του “Η ζωή του Αγίου Columba” κάποια στιγμή στα τέλη του 7ου αιώνα. Ένα απόσπασμα:




Κεφάλαιο εικοστό όγδοο


Πως ένα υδρόβιο τέρας διώχτηκε από την Χάρη της προσευχής του ευλογημένου ανθρώπου.

Σε μια άλλη περίσταση, όταν ο ευλογημένος άνθρωπος ζούσε για λίγες ημέρες στις εκβολές των Πικτών (άγρια ειδωλολατρική φυλή της Σκωτίας), υποχρεώθηκε να διασχίσει τον ποταμό Nesa, και όταν έφτασε στις εκβολές του ποταμού, είδε μερικούς από τους κατοίκους να θάβουν έναν άτυχο άντρα, ο οποίος, σύμφωνα με τις αιτιολογίες εκείνων που τον έθαβαν, είχε αιχμαλωτιστεί  λίγο ποιο πριν , και κολυμπούσε, και δαγκώθηκε θανατηφόρα από ένα τέρας που ζούσε στη λίμνη. Το κομματιασμένο σώμα του, αρκετά αργότερα, ανασύρθηκε με έναν γάντζο, από αυτούς που επιχείρησαν να τον βοηθήσουν μέσα σε μια βάρκα.


Ο ευλογημένος άντρας, ακούγοντας αυτά,  δεν φοβήθηκε καθόλου και έστειλε έναν από τους συντρόφους του να κολυμπήσει μέσα στη λίμνη.


Έτσι ο Lugne Mocumin ακούγοντας την εντολή αυτού του εξαιρετικού ανθρώπου, υπάκουσε χωρίς καθυστέρηση,  αφού έβγαλε τα ρούχα του, εκτός από το εσωτερικό ένδυμα του, βούτηξε στο νερό.


Όμως το τέρας, το οποίο δεν είχε χορτάσει και  αναζητούσε περισσότερη λεία,  βρισκόταν στον πάτο της λίμνης και όταν ένοιωσε το νερό να αναταράσσεται από τον άντρα που κολυμπούσε, βγήκε ξαφνικά έξω, και αφού έβγαλε μια απαίσια κραυγή,  χίμηξε επάνω του, με το στόμα του ορθάνοιχτο και ο άντρας κολύμπησε στη μέση της λίμνης.  


Έπειτα ο ευλογημένος άντρας παρατηρώντας όλα αυτά, ύψωσε το αγιασμένο χέρι του, την ώρα που η υπόλοιπη αδελφότητα και οι άλλοι ξένοι είχαν μείνει έντρομοι, και αφού επικαλέστηκε το όνομα του Θεού, σχημάτισε το σωτήριο σημείο του σταυρού στον αέρα και διέταξε το φοβερό τέρας λέγοντας «Δεν θα πας ποιο μακριά, ούτε θα ακουμπήσεις αυτόν τον άντρα, γύρισε πίσω με όλη σου την ταχύτητα». Έπειτα, στο άκουσμα της φωνής του αγίου, το τέρας τρομοκρατήθηκε και έφυγε ποιο γρήγορα και από το να το είχαν τραβήξει κάτω με σχοινιά, παρότι μόλις είχε φτάσει κοντά στον   Lugne, καθώς κολυμπούσε ώστε δεν υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ αυτού και του τέρατος.


Έπειτα η αδελφότητα βλέποντας πως το τέρας υποχώρησε, και πως ο αδερφός τους  Lugne επέστεψε σε αυτούς μέσα στη βάρκα τους σώος και αβλαβής, ενθουσιάστηκαν και δόξασαν τον Θεό δια του αγίου ανδρός. Επίσης, ακόμη και οι βάρβαροι παγανιστές, οι οποίοι ήταν παρόντες, συγκινήθηκαν από το μεγαλείο αυτού του θαύματος, το οποίο είχαν δει και οι ίδιοι,    ώστε δόξασαν το Θεό των Χριστιανών.

αγγλικό κείμενο
http://www.fisheaters.com/animals13.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow


Δεν υπάρχουν σχόλια: