Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ο Άγιος Colman του Oughaval






 Ο Άγιος Colman (του Oughaval)  ήταν υποτακτικός του αγίου   Columba, του ηγουμένου της Iona και του αγίου Fintan, ηγούμενο του Clonenangh. Στο μαρτυρολόγιο του Tallagh περιλαμβάνεται ως Colman Mac h Laighsi και τιμάται στις 15 Μαΐου.  Ανήκε στην Ιρλανδική οικογένεια  Laoighsigh Ceannmoir.

Η πρώτη αναφορά για τον άγιο Colman, έναν θεοσεβή νέο και με καταγωγή από το Portlaoise του Leinster, βρίσκεται στον Βίο του αγίου Fintan του Clonenagh. Επιθυμούσε να αφιερώσει όλη τη ζωή του στην υπηρεσία του Χριστού, στην προσευχή και στην ασκητική εργασία. Έτσι πραγματοποίησε ένα  προσκύνημα στην Iona (νησί της Σκωτίας) προκειμένου να αναζητήσει πνευματική καθοδήγηση από τον ηγούμενο αυτής της αγίας νήσου, τον άγιο Columba. Έμεινε στην Iona για πολλά χρόνια σαν μαθητευόμενος και μάθαινε για την μοναστική ζωή.

Αργότερα ο Colman ένοιωσε το ότι ήθελε να επιστρέψει στην Ιρλανδία και ρώτησε τον άγιο Columba πως θα μπορούσε να ζήσει εκεί  χωρίς να είναι δυνατόν να εξομολογηθεί τις αμαρτίες του στον ηγούμενο του.   Ο άγιος Columba απάντησε: «πήγαινε σε εκείνον τον θεοσεβή άνθρωπο τον οποίο βλέπω να στέκεται ανάμεσα στους Αγγέλους και ενώπιον του δικαστηρίου του Χριστού, κάθε Κυριακάτικη νύχτα».
Ο Colman ρώτησε «Πως είναι αυτός ο άνθρωπος;»
Και ο άγιος ηγούμενος απάντησε «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος άγιος και δυνατός άντρας,  στο μέρος της δικής σου χώρας,  του οποίου η επιδερμίδα είναι ροδαλή, τα μάτια του αστράφτουν, και οι λευκές τούφες των μαλλιών του είναι διάσπαρτες στο πρόσωπο του»
Σε αυτό ο Colman απάντησε « Δεν γνωρίζω άνθρωπο που να φέρει τα στοιχεία αυτής της περιγραφής, στην χώρα μου, εκτός από τον ηγούμενο Fintan.»  Και έπειτα ο άγιος Columba επιβεβαίωσε, « Αυτός είναι γιε μου, τον οποίο βλέπω ενώπιων του δικαστηρίου του Χριστού, όπως σου έχω πει και πριν. Πήγαινε σε αυτόν, γιατί είναι ένας πραγματικός ποιμένας του κοπαδιού του Χριστού και θα φέρει πολλές ψυχές μαζί του στη Βασιλεία του Χριστού.»

O  Colman  έλαβε την ευλογία από τον άγιο Columba και ξεκίνησε το ταξίδι του για την πατρίδα του.  Ερχόμενος στον άγιο Fintan, ο Colman του είπε όλα όσα του είχε πει ο άγιος ηγούμενος της   Iona.  Όταν άκουσε αυτά τα πράγματα ο ηλικιωμένος ηγούμενος το πρόσωπο του κοκκίνισε από ντροπή σαν να είχε πάρει φωτιά.  Συμβούλεψε τον Colman να μην αναφέρει αυτά τα πράγματα σε κανένα, τουλάχιστον για όσο θα βρισκόταν αυτός (ο Fintan) στη ζωή.

O Colman διάλεξε την  Oughaval, μια πόλη η οποία βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Ενορίας του Stradbally στην κομητεία Laois, για να εγκαταστήσει τη μονή του.  Η ακριβής ημερομηνία της ίδρυσης του μοναστηριού είναι άγνωστη αλλά έγινε σύντομα μετά την κοίμηση του αγίου  Fintan γύρω στο  595. Το μέρος μπορεί να αναγνωριστεί και σήμερα και το κοιμητήριο χρησιμοποιείτε ακόμη. Παρόλα αυτά είναι αδύνατον να αναγνωριστεί η αρχική εκκλησία η κάποιο μοναστικό κτίσμα από τη στιγμή που οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα για να χτιστεί ένα μαυσωλείο.   Ήταν μια μεσαιωνική εκκλησία μέχρι τον 18ο αιώνα.

Το όνομα Colman είναι πολύ διαδεδομένο στην Ιρλανδία. Το μαρτυρολόγιο του Donegal περιλαμβάνει 96 αγίους με αυτό το όνομα και το Βιβλίο του Leinster καταγράφει όχι λιγότερους από 209.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι ηγούμενοι στην Ιρλανδική εκκλησία είχαν μεγαλύτερη επιρροή από ότι οι επίσκοποι.

Η τύχη της μοναστικής εγκατάστασης του αγίου Colman αποτελεί μυστήριο. Η λειτουργία της έπαψε καιρό πριν την  διάλυση των μοναστηριών από τον βασιλιά Ερρίκο VIII.

αγγλικό κείμενο

http://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/Colman_Oughaval.htm

μετάφραση orthodoxy-rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: