Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Αγία Sunniva (Σουνίβα) της Νορβηγίας





Αγία Sunniva (Σουνίβα) της Νορβηγίας
Ημέρα μνήμης 8 Ιουλίου



Η αγία Sunniva γεννήθηκε τον δέκατο αιώνα και  είναι η πολιούχος αγία της Νορβηγικής Επισκοπής του Bjørgvin, καθώς και όλης της Δυτικής Νορβηγίας.


Ήταν η κληρονόμος ενός Ιρλανδικού βασιλείου, όμως αναγκάστηκε να δραπετεύσει με τον αδερφό της και με άλλους όταν ένας παγανιστής βασιλιάς, ο οποίος ήθελε να την παντρευτεί έκανε εισβολή.  Το πλοίο τους βυθίστηκε στις ακτές της Νορβηγίας, όμως τελικά κατάφεραν να βρουν καταφύγιο μέσα σε μια σπηλιά στη νήσο  Silje.  Οι ντόπιοι άνθρωποι τους υποπτεύτηκαν και νόμιζαν πως θέλουν να κλέψουν τα πλοία τους και απαίτησαν να συλληφθούν. Η   Sunniva προσευχήθηκε στο Θεό να μην πέσουν στα χέρια των παγανιστών και τότε πέτρες έπεσαν  από γύρω μπλοκάροντας την είσοδο για την σπηλιά.


Η Sunniva και οι σύντροφοι της πέθαναν μέσα στη σπηλιά, όμως τα επόμενα χρόνια πολλά θαύματα συνέβησαν στο νησί. Όταν ο βασιλιάς  Olaf Tryggvason  έσκαψε τη σπηλιά το 996, το σώμα της Sunniva βρέθηκε άφθαρτο.  Αργότερα, ένα μοναστήρι, το μοναστήρι Selje, χτίστηκε σε εκείνο το σημείο τα ερείπια του οποίου υπάρχουν μέχρι και σήμερα.


Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στο  Bergen το 1170-71 και το 1198 πήραν τα λείψανα της Sunniva  από το μοναστήρι και τα τοποθέτησαν δίπλα στη φωτιά. Αυτή η πράξη εμπόδισε την επέκταση της φωτιάς και το δέχτηκαν αυτό σαν θαύμα.

αγγλικό κείμενο http://www.antiochian.org/node/18934

μετάφραση orthodoxy-rainbow




Δεν υπάρχουν σχόλια: