Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Άγιος Cormac MacCuilenan





Άγιος Cormac MacCuilenan

(836-908)


Ιρλανδός επίσκοπος και βασιλιάς του Cashel, (περιοχή στο Munster της Ιρλανδίας)  ο Cormac MacCquilenan ανήκε στη φυλή Eoghanact της Νότιας Ιρλανδίας και σε νεαρή ηλικία έλαβε καλή εκπαίδευση σε ένα Ιρλανδικό σχολείο.
Ήταν απόγονος του βασιλιά  Aengus τον οποίο είχε βαπτίσει ο άγιος Πατρίκιος.
Ιρλανδοί συγγραφείς τον εγκωμιάζουν για την φιλομάθεια του, για την ευλάβεια του, για την φιλανθρωπία του και τη γενναιότητα του.
Ήταν συντάκτης του Ψαλτηρίου του Cashel, που περιέχει κείμενα σχετικά με την Ιρλανδική ιστορία και σώζεται μέχρι και σήμερα.
 Χειροτονήθηκε ιερέας και έπειτα έγινε επίσκοπος του Cashel. Το έτος 900, σύμφωνα με την καταγραφή ενός απογόνου του, έγινε βασιλιάς του Cashel και έτσι συνδύασε την πνευματική ζωή με την διακυβέρνηση της περιοχής   Leth Moga, όπως ονομαζόταν η νοτιότερη περιοχή της Ιρλανδίας.

Ο βασιλιάς Flann,  ο οποίος είχε την υποστήριξη του βασιλιά του  Leinster, οδήγησε τις δυνάμεις του στη νότια Ιρλανδία   (906), και συνάντησε τους άντρες του Munster  και τον βασιλιά τους τον Cormac στην περιοχή Moylena (Tullamore). Ο βασιλιάς Flann ηττήθηκε. Αργότερα όμως (908), ο Flann, έχοντας την υποστήριξη του βασιλιά Ceorbhall του Leinster και του Cathal, βασιλιά του Connaught, επιτέθηκε και πάλι αυτή τη φορά λόγω του ότι ο Cormac, εξωθήθηκε από τον ηγούμενο του  Inniscathay, τον Flaherty προκειμένου να διεκδικήσει το  Leinster.  Η μάχη έλαβε μέρος στο σημερινό Ballymoon, οι άντρες του Munster ηττήθηκαν και ο Cormac σκοτώθηκε στη μάχη.

αγγλικό κείμενο
http://celticsaints.org/2007/0914a.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: