Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Θαύματα που σχετίζονται με την αγία Brigit





Σχετικά με την αγία Brigit εδώ


Τα θαύματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ζωής της αγίας Brigit καταγράφηκαν γενικά από αυτούς που τα έζησαν ή είχαν κάποια σχέση με τον άνθρωπο που τα έζησε. Στην περίπτωση της Brigit τα περισσότερα από τα θαύματα είχαν να κάνουν με θεραπείες.
Εάν η Brigit προέλεγε κάτι, αυτό γινότανε. Κάποια από τα θαύματα της παρουσιάζονται παρακάτω.


Όταν η Brigit ήταν σε ηλικία για γάμο, ένας άντρας με το όνομα Dubthach moccu Lugair πήγε για να της ζητήσει το χέρι. Η αγία  Brigit είχε προσφέρει την παρθενία της στο Θεό, και είπε στον άνδρα πως δεν μπορεί να τον δεχτεί όμως αν πήγαινε στο δάσος  πίσω από το σπίτι του θα έβρισκε μια όμορφη κοπέλα την οποία μπορούσε να παντρευτεί. Όλα όσα θα έλεγε στον πατέρα της κοπέλας θα τον ευχαριστούσαν. Ο άντρας ακολούθησε της οδηγίες της και όλα έγιναν όπως τα είπε.


Πολλά από τα θαύματα της Brigit συνέβησαν την Κυριακή του Πάσχα. Αυτή τη μέρα,   ένας λεπρός πήγε στην Brigit να της ζητήσει μια αγελάδα. Εκείνη ζήτησε λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί και θα τον βοηθούσε αργότερα, παρόλα αυτά, εκείνος δεν ήθελε να περιμένει και είπε πως θα πήγαινε αλλού να βρει αγελάδα.  Η Brigit προσφέρθηκε να τον θεραπεύσει όμως ο άντρας με ανόητο φέρσιμο απάντησε πως η κατάσταση του του επέτρεπε να κάνει περισσότερα απ’ ότι όταν ήταν υγιείς. Αφού τον έπεισαν πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι, η Brigit  είπε σε μία από τις μοναχές της να πλύνουν τον άντρα μέσα σε μία λακκούβα με ευλογημένο νερό. Αφού έγινε αυτό, ο άντρας θεραπεύτηκε τελείως και θέλησε να υπηρετήσει την   Brigit.


Σε μία άλλη περίπτωση, η   Brigit ταξίδευε προκειμένου να δει έναν γιατρό για τον πονοκέφαλο της. Ένας άντρας από το Leinster προσφέρθηκε να φιλοξενήσει αυτή και τη συντροφιά της.  Η γυναίκα του δεν μπορούσε να κάνει παιδιά που να αντέχουν μετά τη γέννα εκτός από δύο κόρες οι οποίες ήταν μουγκές από τη γέννηση τους. Η  Brigit ταξίδευε στην περιοχή Áth μαζί με τις κόρες όταν το άλογο της ξαφνικά τρόμαξε, και πέφτοντας η Brigit χτύπησε στο κεφάλι από μια πέτρα και αυτό της δημιούργησε μια πληγή.  Το αίμα της ανακατεύτηκε με το νερό εκεί. Τότε η Brigit συμβούλεψε ένα από τα κορίτσια  να χύσει το ματωμένο νερό στο λαιμό της στο όνομα του Θεού και αυτό έφερε τη θεραπεία της. Η θεραπευμένη αδερφή κάλεσε την άλλη για να θεραπευτεί και εκείνη,  όμως εκείνη απάντησε πως είχε θεραπευτεί είδη λίγο ποιο πριν. Η Brigit είπε στις αδερφές να γυρίσουν σπίτι και πως θα γεννούσαν τόσα αρσενικά παιδιά όσα  έχασε η μητέρα τους. Η πέτρα πάνω στην οποία είχε τραυματίσει η Brigit το κεφάλι της γιάτρευε κάθε ασθένεια του κεφαλιού όταν την έβαζε κάποιος επάνω στο κεφάλι του.

Μία από τις ποιο συνηθισμένες ιστορίες που λέγονται για την αγία Brigid είναι αυτή που μας λέει για την επίσκεψη της στον βασιλιά του Leinster  προκειμένου να του ζητήσει γη για να χτίσει  το γυναικείο μοναστήρι της. Είπε στον βασιλιά πως το μέρος όπου στεκόταν ήταν το τέλειο μέρος για τη μονή.  Ήταν μέσα σε ένα δάσος όπου θα μπορούσαν να μαζεύουν ξύλα για τη φωτιά και βατόμουρα. Επίσης υπήρχε μια λίμνη κοντά που θα τους πρόσφερε νερό και η γη ήταν γόνιμη.   Ο βασιλιάς γέλασε μαζί της  και αρνήθηκε να της δώσει γη.  Η Brigid προσευχήθηκε στο Θεό και Του ζήτησε να μαλακώσει την καρφιά του βασιλιά. Έπειτα χαμογέλασε στον βασιλιά και είπε «θα μου δώσεις όση γη μπορεί να καλύψει ο μανδύας μου;»  Ο βασιλιάς νόμιζε πως αστειεύεται και επειδή ο μανδύας της  Brigid ήταν πολύ μικρός ήξερε πως θα κάλυπτε ένα πολύ μικρό κομμάτι γης. Ο βασιλιάς συμφώνησε και η  Brigid άπλωσε τον μανδύα στο έδαφος. Ζήτησε από τους τέσσερις φίλους της να κρατήσουν από μία γωνία του μανδύα και να τον απλώσουν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Οι τέσσερις φίλοι κινήθηκαν βόρεια, νότια, ανατολικά και δυτικά. Ο μανδύας μεγάλωσε κατευθείαν και άρχισε να καλύπτει πολλά μέτρα γης. Ο βασιλιάς έμεινε άφωνος και κατάλαβε ότι ήταν ευλογημένη από τον Θεό.  Ο βασιλιάς έπεσε στο χώμα και γονάτισε μπροστά στην  Brigid και υποσχέθηκε σε εκείνη και στους φίλους της χρήματα, φαγητό και προμήθειες. Μετά από λίγο ο βασιλιάς έγινε χριστιανός και άρχισε να βοηθάει τους αναγκεμένους  και έδωσε εντολή για το χτίσιμο της μονής.   Μια ιστορία λέει πως στη μονή έφτιαχναν μαρμελάδες από τα βατόμουρα της περιοχής και ζητούσαν αυτή τη μαρμελάδα από όλες τις περιοχές της Ιρλανδίας. Υπάρχει μια νέα παράδοση να τρώνε μαρμελάδα την 1η Φεβρουαρίου (ημέρα εορτής τη αγίας) στη μνήμη της αγίας.  


Λέγεται ότι κάποτε μια ηλικιωμένη γυναίκα εμφανίστηκε στην πόρτα της ζητώντας της φαγητό και η  Brigit την απογοήτευσε λέγοντας της πως της είχε μείνει μόνο ένα πιάτο με βούτυρο. Η ηλικιωμένη αποκρίθηκε στην   Brigit λέγοντας πως και αυτό της έφτανε. Όταν η Brigit απομακρύνθηκε από την πόρτα είδε στο τραπέζι τρία πιάτα με βούτυρο. Ο Κύριος την αντάμειψε για την γενναιοδωρία της.  





Κάποτε η Brigit βρισκόταν στην τράπεζα του Inny, όπου της έδωσαν για δώρο μήλα και κορόμηλα. Έπειτα πήγε σε ένα σπίτι όπου πολλοί λεπροί την ικέτευαν για τα μήλα της τα οποία πρόσφερε με μεγάλη προθυμία. Η μοναχή που έδωσε τα μήλα στη   Brigit ενοχλήθηκε από αυτό λέγοντας πως δεν έδωσε τα μήλα για τους λεπρούς. Η  Brigit θύμωσε με τη μοναχή και καταράστηκε τα δέντρα της ώστε να μην ξαναδώσουν καρπούς και να μείνουν ξερά.  Μια άλλη φορά μια παρθένα έδωσε το ίδιο δώρο στη  Brigit και εκείνη τα έδωσε και πάλι σε ζητιάνους λεπρούς. Εκείνη τη φορά η Brigit ζήτησε ο κήπος εκείνης της παρθένας να ευλογηθεί. Έπειτα η Brigit είπε πως ένα μεγάλο δέντρο θα φύτρωνε στο κήπο της παρθένας και θα ήταν πολύ καρποφόρο και έτσι έγινε.

Μια άλλη φορά περνούσε μπροστά από κάποιους φτωχούς ανθρώπους κουβαλώντας  ένα φορτίο και εκείνοι γελούσαν με την επιλογή της να μείνει παρθένα και να αφιερωθεί στο Θεό.  Ένα άντρας ονόματι Bacene της είπε «τα όμορφα μάτια σου που βρίσκονται στο κεφάλι σου θα αρραβωνιαστούν έναν άντρα είτε το θέλεις είτε όχι». Σε ανταπόκριση, η Brigit πίεσε το δάχτυλο της στο μάτι της και είπε «  εδώ είναι το όμορφο μάτι μου για σένα. Το θεωρώ αδύνατον να θελήσει κάποιος ένα τυφλό κορίτσι».  Τα αδέρφια της προσπάθησαν να τη σώσουν και να ξεπλύνουν το αίμα από την πληγή όμως δεν έβρισκαν νερό.  Η Brigit τους είπε « τοποθετήστε τα πράγματα μου κάτω στο χώμα μπροστά σας» και αφού το έκαναν ένα ρυάκι ξεπήδησε από το χώμα. Έπειτα είπε στον Bacene, «σύντομα τα δυο σου μάτια θα εκραγούν μέσα στο κεφάλι σου» και έγινε όπως το είπε.

αγγλικό κείμενο   http://en.wikipedia.org/wiki/Brigit_of_Kildare

μετάφραση orthodoxy-rainbow







Δεν υπάρχουν σχόλια: