Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Άγιος Cadog




Ο άγιος Cadog ο Σοφός είναι ένας από τους μεγαλύτερους των Ουαλών αγίων. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Gwynllyw( Γκουίνχλιου)  Farfog (του γενειοφόρου) του  Gwynllwg και της γυναίκας του , Gwladys, (Γκουλάτης) γεννημένος στο  Gwynllwgat Bochriwcarn  στο Gelligaer, γύρω στο  497, και βαπτίστηκε ως "Cadfael"  από τον άγιο  Tathyw. Σε νεαρή ηλικία στάλθηκε μακριά για να διαπαιδαγωγηθεί από αυτόν τον Ιρλανδό άγιο στο μοναστήρι του στο Caerwent. Αργότερα έφυγε προκειμένου να γίνει ένας περιφερόμενος ερημίτης στο Penychen, το βασίλειο του θείου του Pawl.  Η παρουσία του αναφέρθηκε στον βασιλιά από έναν χοιροβοσκό του οποίου τα γουρούνια είχε αναστατώσει ο Cadog. Ο βασιλιάς Pawl παραχώρησε στον Cadog  το χωράφι όπου έτρωγαν τα γουρούνια και εκεί ο νεαρός άγιος έχτισε το διάσημο μοναστήρι του το  Llancarfan. Ο Cadog έμεινε εκεί για πολλά χρόνια κάνοντας καλές πράξεις, όμως κάποια στιγμή έφυγε για την Ιρλανδία για να μαθητεύσει υπό τον Carthagh στο Saighir.



Ο Cadog επέστρεψε στην Ουαλία με πολλούς Ιρλανδούς ακολούθους, μέσα σε αυτούς ήταν και ο φίλος του, άγιος Finnian. Εγκαταστάθηκαν στο Llanspyddid, περιοχή κοντά στο Brycheiniog όπου ο Cadog έμαθε Λατινικά από έναν Ιταλό μέντορα ονόματι Bachan. Όταν βρισκόταν στο Llanspyddid, ξέσπασε μεγάλη πείνα στην περιοχή τριγύρω, όμως ο άγιος έσωσε τους ανθρώπους παρατηρώντας ένα ποντίκι  που τον οδηγούσε σε μία κρυφή αποθήκη με σιτηρά. Τελικά, ο παππούς του Cadog, από την πλευρά της μητέρας του, ο βασιλιάς, Brychan Brycheiniog, του έδωσε την εκκλησία στο Llanspyddid και ο άγιος άφησε εκεί τον  Brachan σαν ηγούμενο όταν μετακινήθηκε στο Llangadog στην περιοχή Dyfed. Εκεί ενοχλούταν συνεχώς από έναν τοπικό άρχοντα, ονόματι Sawyl Penuchel (ο αλαζόνας). Κάποια ημέρα, όταν ο Cadog βρισκόταν έξω φροντίζοντας για τις ανάγκες των φτωχών, ο Sawyl  και οι άντρες του έκαναν επιδρομή στο Llangadog  και έκλεψαν όλες τις προμήθειες. Οι μοναχοί του Cadog κυνήγησαν την ομάδα του  Sawyl  και τους εξευτέλισαν κόβοντας τα μαλλιά τους καθώς κοιμόντουσαν  και έπειτα τους οδήγησαν σε μια πορεία όπου κατέληξαν να πνιγούν όλοι.





Ο Cadog σύντομα αποφάσισε πως ήταν καιρός να επιστρέψει στο κύριο οικοδόμημα του στο  Llancarfan. Βρήκε το μοναστήρι ένα ερείπιο και τους μοναχούς να έχουν φύγει. Παρόλα αυτά ο  Finnian  και οι σύντροφοι του εργάστηκαν σκληρά για να  ανοικοδομήσουν το άγιο κτήριο για χάρη του  φίλου τους. Εκείνο τον καιρό, ο βασιλιάς Gwynllyw κοιμήθηκε και ο Cadog έγινε μονάρχης στην επικράτεια του πατέρα του. Σύντομα κληρονόμησε και το  Penychen.  Παρόλα αυτά, ο άγιος δεν άφησε τις κοσμικές του υποχρεώσεις να ανακατευτούν με την άγια ζωή του.


Ο άγιος  Gildas έγινε ηγούμενος του Lancarfan  για ένα  μικρό διάστημα, όταν επισκέφτηκε εκεί τον Cadog. Ο βασιλιάς- ηγούμενος επιθύμησε να ταξιδέψει Βόρεια για να διαδώσει το λόγο του Χριστού, και έτσι άφησε τον   Gildas υπεύθυνο. Σαν αντάλλαγμα, ο άγιος του βορρά, ζήτησε από τον φίλο του να ιδρύσει ένα μοναστήρι πάνω από τον τάφο του πατέρα του, του Caw, βασιλιά του Cwm Cawlwyd, στο Cambuslang. Αυτό το πραγματοποίησε ο Cadog με χαρά. Όταν επέστρεψε στο Llancarfan,  οι δυο τους αποσύρθηκαν προς το  κανάλι  Bristol. Ο Cadog στο νησί Ynys-Barren και ο Gildas στο Ynys-Echni και συχνά αντάμωναν για να προσευχηθούν. Ο Gildas τελικά μετακινήθηκε στο Ynys-Witrin (Glastonbury) και ο Cadog μαζί με τη συνοδεία του ταξίδεψε στη Βρετάνη  για να αποφύγει την  πανούκλα στην Ουαλία.


Σταμάτησαν στην Κορνουάλη καθώς πορευόντουσαν. Ο Cadog επισκέφτηκε την θεία του, αγία  Keyne, στο νησί   St. Michael's Mount  και ίδρυσε ένα εκκλησάκι στο Harlyn δίπλα στο  Padstow. Στη Βρετάνη  εγκαταστάθηκε στην περιοχή  Ile de St. Cadou στη θάλασσα του Belz. Πήγε για προσκύνημα στη Ρώμη και στα Ιεροσόλυμα.

Έπειτα επέστρεψε στην Ουαλία.

Γύρω στο  564, ο γερασμένος Cadog επιθύμησε να αρχίσει και πάλι τα ταξίδια και πέρασε κάποιον χρόνο επισκεπτόμενος την Ιρλανδία. Έπειτα επέστρεψε στο   Llancarfan, όμως γρήγορα παρέδωσε το μοναστήρι στον υποτακτικό του  Enlli. Έπειτα έφυγε για το Beneventum, στα άκρα της Σαξονικής επικράτειας. Εκεί εκλέχτηκε ηγούμενος μιας μεγάλη ομάδας μοναχών. Η πόλη ήταν ερείπιο, όμως ο Cadog ενέπνευσε τους κατοίκους της να την ανοικοδομήσουν. Σαν ευχαριστώ τον έκαναν τον πρώτο τους επίσκοπο. Στις 24 Ιανουαρίου του 580 ο τόπος δέχτηκε εισβολή από τους Σάξονες και ο Cadog δολοφονήθηκε με ένα δόρυ που τον διαπέρασε όταν βρισκόταν μέσα στην εκκλησία του.  Για πολλά χρόνια οι εισβολής δεν επέτρεπαν στους Βρετανούς να διεκδικήσουν το σώμα του όμως τελικά μεταφέρθηκε στο Llancarfan  όπου βρίσκεται σήμερα θαμμένος.
Ο Cadog μη έχοντας κληρονόμους άφησε το βασίλειο του στον βασιλιά  Meurig του Gwent, το σύζυγο της νεαρής θείας του.


αγγλικό κείμενο

http://www.earlybritishkingdoms.com/bios/cadogdgg.html


μετάφραση orthodoxy-rainbow


Δεν υπάρχουν σχόλια: