Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Αγία Ια



Image result for saint ia of cornwall

(ημερομηνία γέννησης  480 μ.Χ)

Η αγία Ια ήταν μία Ιρλανδή πριγκίπισσα, αδερφή του αγίου Erc. Λέγεται πως γνώρισε την αληθινή πίστη σε νεαρή ηλικία από τον άγιο Πατρίκιο τον Φωτιστή της Ιρλανδίας. Έπειτα αποφάσισε να συντροφεύσει τον άγιο Fingar και  τον Piala οι οποίοι θα έπλεαν για την Cerniw (Κορνουάλη). Παρόλα αυτά άφησαν την Ιρλανδία χωρίς αυτήν και η Ια πλησίασε την ακτή μόνο για να τους δει να εξαφανίζονται στον ορίζοντα. Κλαίγοντας πικρά, κάθισε κάτω στην άμμο για να προσευχηθεί. Ένα μικρό φύλλο μέσα στο νερό τράβηξε την προσοχή της και το άγγιξε με την βέργα της  με σκοπό να το κάνει να βουλιάξει. Αντί αυτού όμως, το φύλλο άρχισε να μεγαλώνει συνεχώς. Σύντομα ήταν τόσο πλατύ και ανθεκτικό, που η Ια μπόρεσε να ανέβει επάνω του και να το χρησιμοποιήσει σαν βάρκα.
Έτσι έπλευσε μέσα στην Ιρλανδική θάλασσα και έφτασε στο  Penwith της Cerniw πριν ακόμη και από αυτούς που την είχαν αφήσει στην ακτή.

Η Ια έγινε μαθήτρια του αγίου Berwyn και σύντομα την ακολούθησε ο άγιος Elwyn και 777 σύντροφοι.
Ίδρυσε την εκκλησία του Pen Dinas  και το άγιο πηγάδι της το Venton Eia (ή Ffynnon Ia)  ήταν κοντά στο  Porthmeor.
Εγκατέστησε ένα εκκλησάκι  στο Troon στην ενορία Camborne, δίπλα σε άλλο άγιο πηγάδι το
Fenton Ear (ή Ffynnon Ia) . Ίσως να ταξίδεψε στη Βρετάνη, όπου η περιοχή Plouyé  δίπλα στο Carhaix έχει το όνομα της.

Η παρουσία της Ια στο Penwith δεν ήταν αρεστή σε όλους και καταδιώχθηκε  από τον τοπικό ηγεμόνα, Βασιλιά  Tewdar. Τελικά την βρήκε τόσο ενοχλητική που κατέληξε στο να την δολοφονήσει. Θάφτηκε στο  Porth Ia (St. Ives). Εορτάζεται στις 3 Φεβρουαρίου.

αγγλικό κείμενο http://www.earlybritishkingdoms.com/bios/ia.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: