Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο Άγιος Columba







Ο Columba γεννήθηκε στην περιοχή Gartan, δίπλα στο Lough Gartan, στην κομητεία Donegal, της Ιρλανδίας. Οι γονείς του ήταν οι  Fedlimid και Eithne. Από την πλευρά του πατέρα του λέγεται ότι ήταν απόγονος ενός Ιρλανδού βασιλιά του 5ου αιώνα γνωστού ως  Niall των Εννέα Ομήρων.


Ο Columba έγινε μαθητής στο μοναστηριακό σχολείο του Clonard Abbey, το οποίο βρισκόταν στην κομητεία Meath στον ποταμό  Boyne όπου μαθήτευσε πλάι σε μερικά από τα ποιο αξιοσημείωτα ονόματα στην Ιρλανδική Χριστιανική ιστορία του 6ου αιώνα, έτσι βρισκόταν ανάμεσα σε καλή συντροφιά.  Λέγεται ότι ο μέσος όρος των σπουδαστών στο  Clonard ένα καιρό έφτασε τις τρεις χιλιάδες. Ο Columba ανήκε σε ένα γκρουπ δώδεκα μαθητών, γνωστό ως οι Δώδεκα Απόστολοι της Ιρλανδίας, οι οποίοι σπούδασαν στο  Clonard υπό τον άγιο Finian. Πήγε να γίνει μοναχός και χειροτονήθηκε ιερέας.




Η παράδοση λέει πως κάποτε γύρω στο 560, αναμείχθηκε σε μία διαμάχη με τον άγιο  Finnian  του Moville (όχι τον άγιο Finian που αναφέραμε παραπάνω) σχετικά με ένα ψαλτήρι. Φαίνεται πως ο  Columba αντέγραψε το χειρόγραφο που ανήκε στον άγιο Finnian στο αντιγραφείο  σκοπεύοντας να  κρατήσει το αντίγραφο για τον εαυτό του αλλά ο άγιος  Finnian αμφισβήτησε το δικαίωμα του να το πράξει αυτό. Η διαμάχη οδήγησε τελικά στην   Μάχη του Cúl Dreimhne το 561, κατά την διάρκεια της οποίας πολλοί άντρες σκοτώθηκαν. Μία σύνοδος από κληρικούς και μελετητές τον κατέστησε υπεύθυνο για αυτούς τους θανάτους και απείλησε να τον   αφορίσει, όμως ο άγιος Brendan του Birr μίλησε για λογαριασμό του και κατάφερε ώστε ο Columba να τιμωρηθεί με εξορία και όχι αφορισμό. Ο Columba  πρότεινε πως θα μπορούσε να πάει να εργασθεί σαν ιεραπόστολος στη Σκωτία ώστε να βοηθήσει να εκχριστιανιστεί ένας αντίστοιχος αριθμός ανθρώπων με αυτούς που σκοτώθηκαν στη μάχη και έτσι αυτοεξορίστηκε από την Ιρλανδία και επέστρεψε πάλι μετά από πολλά χρόνια.


Γύρω στο 563 πραγματοποίησε το ταξίδι προς τη Σκωτία μαζί με τους δώδεκα συντρόφους και σύμφωνα με την παράδοση, αποβιβάστηκε πρώτα στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου  Kintyre, αλλά βλέποντας ακόμη την πατρίδα του Ιρλανδία από εκεί, αποφάσισε να μετακινηθεί ποιο βόρεια και κατέληξε στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Μέσα στον ίδιο χρόνο του δώρισαν γη στο νησί της Αϊόνα στη Δυτική ακτή της Σκωτίας και αυτό έγινε το κέντρο  της ιεραποστολικής εργασίας του στους Πίκτες, τους γηγενής κατοίκους αυτού του σημείου της Σκωτίας.

Εκτός από την υπηρεσία που προσέφερε στο να καθοδηγεί το μοναδικό κέντρο γραμμάτων στην περιοχή, η αγία φύση του σύντομα τον οδήγησε στο να γίνει  διπλωμάτης ανάμεσα στις διάφορες φυλές. Υπάρχουν πολλές ιστορίες με θαύματα που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια που εκχριστιάνιζε τους Πίκτες. Κάποτε επισκέφτηκε τον βασιλιά  Bridei, βασιλιά του Fortriu, στην βάση του που τώρα είναι γνωστή με το όνομα    Inverness. Παρότι κέρδισε τον σεβασμό του βασιλιά, απέτυχε να τον εκχριστιανίσει. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας και ήταν ενεργητικός στην ιεραποστολική του εργασία, κατάφερε να ιδρύσει πολλές εκκλησίες στο     Hebrides. Εργάστηκε στο να μετατρέψει  το μοναστήρι του στην Αϊόνα σε ένα σχολείο για ιεραποστόλους και απέκτησε την φήμη ενός ανθρώπου των γραμμάτων, έχοντας γράψει πολλούς ύμνους και του δίνεται η τιμή της  αντιγραφής τριακοσίων βιβλίων. Σπάνια άφησε την Σκωτία μετά την άφιξη του και μόνο λίγο πριν το θάνατο του επέστρεψε στην Ιρλανδία προκειμένου να ιδρύσει το  μοναστήρι στο Durrow.




 Κοιμήθηκε στην Αϊόνα και θάφτηκε από τους μοναχούς του στο μοναστήρι που ίδρυσε αν και αργότερα  έγινε η μετακομιδή του και λέγεται ότι είναι  θαμμένος στο  Downpatrick, στην περιοχή County Down μαζί με τον Άγιο Πατρίκιο και την Αγία Brigid η στην εκκλησία Saul  που βρίσκεται κοντά στο Downpatrick.

Πολλά νησιά στην Σκωτία έχουν πάρει το όνομα τους από τον άγιο Columba, συμπεριλαμβανομένων των  Ì Chaluim Chille (ένα από τα ονόματα της Αϊόνα στην Σκωτσέζικη και Γαελική γλώσσα), το  Inchcolm και το  Eilean Chaluim Chille.




αγγλικό κείμενο
http://www.orthodoxdoncaster.co.uk/our-patron-saints.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow






Ένα παραδοσιακό τραγούδι της Ιρλανδίας για το ταξίδι του αγίου Columba

Δεν υπάρχουν σχόλια: