Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Αγία Leoba






Παρότι η ημερομηνία της γέννησης της είναι άγνωστη, η γέννηση της θεωρείτε σαν θαύμα.  Η  Leoba γεννήθηκε από ηλικιωμένους γονείς οι οποίοι ήταν στείροι.  Η μητέρα της είχε ένα όνειρο στο οποίο πληροφορήθηκε πως θα κυοφορήσει ένα εκλεκτό/αγαπημένο παιδί του Χριστού. Στο όνειρο, πληροφορήθηκε επίσης το ότι το παιδί της θα ζούσε μία πνευματική ζωή, και θα υπηρετούσε την Εκκλησία.
Όταν το παιδί μεγάλωσε αφιερώθηκε και δόθηκε στην μητέρα Tetta προκειμένου να διδαχθεί τα σχετικά με την πνευματική ζωή.
Είχε γεννηθεί με το όνομα Leofgyth στο Wessex μέσα σε αριστοκρατική οικογένεια. Η μητέρα της συνδεόταν με τον Boniface(ήταν μακρινά ξαδέρφια) και ο Boniface ήταν φίλος του πατέρα της. Μπήκε στο μοναστήρι του Wimborne και είχε την ίδια εξουσία  με τον Boniface.  Ο Αρχιεπίσκοπος Boniface αργότερα αναζήτησε την Leoba η οποία ήταν ευρέως γνωστή για τα χαρίσματα της, για να τον βοηθήσει στην αποστολή του να διαδώσει τον Χριστιανισμό κατά μήκος της Γερμανίας.  Ο Αρχιεπίσκοπος Boniface επανειλημμένα ζήτησε από την Leoba να τον συνοδεύσει γιατί πίστευε πως πολλοί θα ωφελούνταν από την αγιότητα και το παράδειγμα της.   Η Leoba δέχτηκε να τον συνοδεύσει
αφότου είδε ένα όνειρο. Το όνειρο την πληροφόρησε πως θα είχε πολλούς ακολούθους, θα μιλούσε μέσα από την καρδιά της και θα μπορούσε να κάνει πράξη όλα αυτά για τα οποία μιλούσε.   Έφτασε στη Γερμανία γύρω στο 748. Ανάμεσα στους συγγενείς που τη συνόδευαν ήταν και η Thecla του Kitzingen.

Ο Boniface εγκαθίδρυσε μια γυναικεία μονή στην περιοχή   Tauberbischofsheim, όπου η Leoba έγινε ηγουμένη. Ο Boniface, του οποίου η συγγένεια θα μπορούσε να είναι κοντινή σαν αυτή ενός θείου, της εμπιστεύτηκε το σημαντικό έργο της ηγουμενίας και ήταν υπεύθυνη  για όλες τις μοναχές του  Boniface. Το 754, όταν ο Boniface ετοίμαζε ένα ταξίδι στην Frisia, όπου και επρόκειτο να μαρτυρήσει , έδωσε το μοναστικό του σκούφο στη Leoba για να δηλώσει έτσι πως όταν έλειπε, εκείνη θα τον αντικαθιστούσε.

Ήταν μορφωμένη γυναίκα και στα χρόνια που ακολούθησαν συμμετείχε στην ίδρυση γυναικείων μονών στο  Kitzingen και στο Ochsenfurt. Είχε κυρίαρχο ρόλο στο να διαδώσει το Ευαγγέλιο στην περιοχή της και αναφέρεται πως μια φορά σταμάτησε με μία εντολή της μια καταιγίδα. Ήταν η μοναδική γυναίκα στην οποία επέτρεπαν οι ηγούμενοι των μοναστηριών της Fulda να μπαίνει στα μοναστήρια τους και να νουθετεί τους εκκλησιαστικούς αρχηγούς σε θέματα των μοναστηριακών κανόνων.

Αργότερα αποσύρθηκε με μερικές ακόμη Άγγλο-Σάξονες μοναχές σε μία εγκατάσταση στο Mainz στο Schornsheim. Η εγκατάσταση παραχωρήθηκε για την δική της αποκλειστική χρήση από τον Καρλομάγνο. Κοιμήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του έτους 782. Ο Boniface είχε ορίσει να θαφτεί η Leoba στον δικό του τάφο.  Παρόλα αυτά, όταν η Leoba κοιμήθηκε, τοποθετήθηκε σε έναν τάφο δίπλα στον δικό του και όχι μέσα στον ίδιο τάφο. Πολλά θαύματα συνέβησαν στο τάφο της και αγιοκατατάχθηκε  .  Τα λείψανα της μεταφέρθηκαν δύο φορές και τώρα είναι τοποθετημένα  πίσω από το ιερό σε έναν ναό που είναι αφιερωμένος στην Μαρία και τις παρθένες  του Χριστού στο Petersburg  στη Fulda. Ο Rudolf της Fulda ανέλαβε να γράψει τον βίο της σε συνδυασμό με την δεύτερη μετακομιδή των λειψάνων της.

Πολλά θαύματα συνέβησαν κατά τη ζωή της και μετά το θάνατο της.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της, έσωσε ένα χωριό από μια φωτιά, προστάτεψε την πόλη από μια καταιγίδα,  έσωσε τη ζωή μιας μοναχής που ήταν θανάσιμα άρρωστη. Όλα αυτά τα θαύματα έγιναν μέσα από τις προσευχές της.
Θαύματα στον τάφο της. Έσωσε έναν άνθρωπο απαλλάσσοντας τον από τις αλυσίδες που ήταν δεμένες γύρω από τα χέρια του. Γιάτρεψε έναν Ισπανό που υπέφερε από σπασμούς.  Λόγο αυτών των θαυμάτων των οποίων μάρτυρας υπήρξε ο  Rudolf, τα λείψανα της Leoba, μεταφέρθηκαν δύο φορές για λόγους ασφαλείας.



αγγλικό κείμενο

http://en.wikipedia.org/wiki/Leoba


μετάφραση orthodoxy-rainbow



δείτε εδώ για τον άγιο Boniface : http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2012/06/boniface.html

και εδώ για τον αδερφό του Ριχάρδο : http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2012/07/blog-post_6508.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: