Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Άγιος Dyfrig(Δουβρίκιος), Αρχιεπίσκοπος Caerleon, Ουαλίας



Γεννήθηκε στο Moccas, κοντά στο Hereford, κοιμήθηκε το 545.

Κάποιες παλιές γενεαλογίες παρουσιάζουν τον Dyfrig σαν τον μεγάλο εγγονό του Macsen Wledig και της Elen. Ο άγιος Dyfrig ήταν ένας σημαντικός εκκλησιαστικός ηγέτης, μοναχός, στην νοτιοανατολική Ουαλία και στο δυτικό Herefordshire.
Η νεότερη εγκατάσταση του (μοναστηριακές εγκαταστάσεις, σχολές-μοναστήρια) ήταν το Ariconium (Archenfield, Hereford), αλλά τα ποιο σημαντικά κέντρα του βρίσκονταν  στο Hentland και στο Moccas στην κοιλάδα Wye. Ο Dyfrig προσέλκυσε πολλούς μαθητές στα δύο μοναστήρια, και από αυτούς ιδρύθηκαν πολλές άλλες εκκλησίες και μοναστήρια.
 Σχετίζεται με τον άγιο Ίχλτυτ (Illtyd) (O-R τον οποίο και χειροτόνησε)και σύμφωνα με την ιστορία του 7ου αιώνα του αγίου Σαμψών, ανέθεσε στον άγιο Σαμψών την ηγουμενία του μοναστηριού της νήσου Caldey. Έπειτα χειροτόνησε τον άγιο Σαμψών επίσκοπο.
 Ο Dyfrig και ο άγιος Deinol ήταν οι δύο ιεράρχες που έπεισαν τον άγιο Δαβίδ(εορτάζει πρώτη Μαρτίου) να παρακολουθήσει τη σύνοδο του Brefi (O-R σύνοδος στην οποία αντιμετωπίστηκαν οι αιρετικοί της αιρέσεως του Πελάγιου). Ο Dyfrig ξόδεψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Ynys Enlli (Bardsey) και κοιμήθηκε εκεί.
 Σε ποιο πρόσφατες μεσαιωνικές ιστορίες  γίνεται ο αρχιεπίσκοπος του Caerleon και σύμφωνα με τον Geoffrey του Monmouth, έστεψε τον βασιλιά Αρθούρο στο Colchester.

Σε μετέπειτα ιστορική πηγή του γραμμένη από τον Βενέδικτο του Gloucester υποστηρίζεται πως ήταν μαθητής του αγίου Γερμανού(Germanus ) του Auxerre, αυτό όμως αμφισβητείτε.
 Η ιστορία στηρίζει επίσης το ότι ο άγιος Δαβίδ υπηρέτησε για χάρη του σαν μητροπολίτης Ουαλίας. Τα λείψανα του αγίου Dyfrig μεταφέρθηκαν από το Bardsey στο Llandaff (προφέρεται Χλάνταφ) το 1120.
 Είναι ο Dubric, ο μεγάλος άγιος, αρχηγός της εκκλησίας της Βρετανίας, του Tennyson. Εκκλησίες αφιερωμένες σε αυτόν στο Gwenddwr στην περιοχή Powys και στο Porlock στο Somerset υποστηρίζουν πως οι μαθητές του ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στην διάδοση του Χριστιανισμού στα δυτικά και νοτιοδυτικά, πιθανόν σε συνεργασία με τα πολυπληθή παιδιά του αγίου Brychan του Brecknock. Τιμάται ιδιαίτερα στις περιοχές Herefordshire, Monmouthshire, και Caldey Island.

αγγλικό κείμενο http://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/Dyfrig_Wales.htm

μετάφραση Orthodoxy-Rainbow.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: