Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Αγία Ita-Η θετή μητέρα των αγίων της Ιρλανδίας.


Μετά την Αγία Brigid η Αγία Ita είναι η ποιο σημαντική αγία της Ιρλανδίας. Γεννήθηκε κατά το 470 σε αριστοκρατική χριστιανική οικογένεια, ο πατέρας της ονομαζόταν Kennfoelad, και η γυναίκα του Necta. Γεννήθηκε κοντά στο Faithlegg περιοχή έξω από το Waterford.
Από την βάπτιση της γέμισε με το Άγιο Πνεύμα. Από μικρή ηλικία παρουσίασε πολλά πνευματικά χαρίσματα. Ήταν αγνή στην ψυχή, ευγενική με όλους, γενναιόδωρη και τα λόγια της ήταν απέριττα και αγνά. Μεγαλώνοντας έγινε φανερό πως ευχόταν να αφιερώσει τη ζωή της στο Θεό. Απέρριψε μία πρόταση γάμου και θέλησε να αφιερωθεί ολότελα στο Χριστό. Ο πατέρας της αρνήθηκε. Τότε πήγε σε έναν ηλικιωμένο ιερέα που γνώριζε από την παιδική της ηλικία και έκανε δημοσίως γνωστό τον όρκο της που είχε γεννηθεί  ήδη στην καρδιά της. Εγκατέλειψε το σπίτι του πατέρα της και τα όμορφα γύρω τοπία και με μία συνοδεία κατευθύνθηκε στην περιοχή Kileedy στα Δυτικά του Munster στην επικράτεια του Ua Conaill που τώρα ονομάζεται Co. Limerick.

Η ιστορία λέει πως η Αγία Ita οδηγήθηκε στο Kileedy από τρία ουράνια φώτα. Το πρώτο βρισκόταν στα βουνά Galtee, το δεύτερο στα βουνά Mullaghareirk και το τρίτο στο Cluain Creadhail. Η αδερφή της Fiona πήγε επίσης στο Killeedy και έγινε μέλος της κοινότητας. Όταν αποφάσισε να μείνει στο Killeedy ένας οπλαρχηγός της πρόσφερε ένα μεγάλο κομμάτι γης για να υποστηρίξει τη μονή. Η Ita δέχτηκε μόνο 4 στρέμματα τα οποία καλλιέργησε συστηματικά.

Η μονή έγινε γνωστή σαν σχολείο για την εκπαίδευση μικρών αγοριών τα οποία έπειτα έγιναν μεγάλοι ιεράρχες. Ένας από αυτούς ήταν ο άγιος Brendan ο πλοηγός. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του ο πλοηγός την επισκεπτόταν συχνά και κάποτε τη ρώτησε ποια ήταν τα τρία πράγματα που δεν άρεσαν περισσότερο στο Θεό και εκείνη απάντησε «το συνοφρυωμένο πρόσωπο, η επιμονή στο να κάνουμε παρατηρήσεις για τις ατασθαλίες των άλλων και η υπερβολική εμπιστοσύνη στη δύναμη του χρήματος» Έπειτα ο Brendan τη ρώτησε ποια τρία πράγματα αγαπούσε περισσότερο ο Θεός και εκείνη απάντησε « αληθινή αγάπη στο Θεό με αγνή καρδιά, μία απλή πνευματική ζωή, και ανοιχτά χέρια στη φιλανθρωπία».

Ή αγία μορφή της τράβηξε πολλές γυναίκες στη μονή και πολλές μητέρες έστελναν τους γιους τους σε αυτή. Είχε το χάρισμα της θεραπείας. Τον περισσότερο χρόνο της τον περνούσε με απομόνωση, προσευχή και νηστεία και στο να βοηθάει όσους ζητούσαν υποστήριξη και συμβουλές. Κοιμήθηκε το 570.

Ο τάφος της βρίσκεται στα ερείπια μιας εκκλησίας στο Killeedy όπου κάποτε στεκόταν το μοναστήρι. Το όνομα της το έχουν πολλά κορίτσια στην Ιρλανδία. Κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται ένα πηγάδι του οποίου το νερό θεραπεύει τα παιδιά από πολλές ασθένειες μέχρι και σήμερα. Γιορτάζει στις 15 Ιανουαρίου.


 μετάφραση orthodoxy rainbow- αγγλικό κείμενο
http://www.irishcultureandcustoms.com/ASaints/Ita.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: